Image Alt

Како да вам мушкатле буду лепше него икад

Како да вам мушкатле буду лепше него икад

Мушкатле су најпопуларније цвеће код нас и нема баште или балкона током лета на коме нема бар неки струк овог цвета. У питању је биљка која се лако одржава, добро подноси вреле летње дане и не захтева посебну негу. Постоји више стотина врста ове биљке од усправних до висећих, а најчешће се гаје у саксијама и жардињерама. Слапови висећих мушкатли најлепши су украс сваке терасе без обзира да ли живите у граду или на селу.

 

Илустрација: Мушкатле су најпопуларније цвеће код нас и најлепши украс сваког балкона

 

ПОРЕКЛО
Мушкатла (лат. Pelargonium) је зељаста биљка и у зависности од сорте може бити једногодишња или вишегодишња. Воде порекло из Капске области у јужној Африци где расту у стеновитим областима окренуте ка југу. Осим што су изузетно декоративне и освајају својим раскошним бојама од тамно црвене, љубичасте до беле, нежно розе и шарене, ово цвеће има веома пријатан мирис, па се често користи у индустрији парфема.
Мушкатле воле плодно, неутрално до алкално земљиште, а препорука је да то буде мешавина земље или тресетни супстрат у крупним гранулама. Приликом садње младица, саветују искусни баштовани, немојте превише јако притискати земљу око биљке, јер мушкатле воле растреситију подлогу која дозвољава циркулацију ваздуха. Уколико их садите у саксијама или жардињерама водите рачуна да биљци омогућите добро дренирање које се постиже слојем шљунка на дну саксије. Вегетативни процес код ове биљке започиње када спољашња температура достигне минимум десет степени, па је савет стручњака да их не износите на терасе док не прођу касни пролећни мразеви, а најидеалније време је почетак маја. Биљку заливајте сипањем воде у посуду испод саксије и пожељно је једном у две недеље додавати мало течног ђубрива у воду за заливање како би биљка брже и боље напредовала. У зависности од сорте мушкатле осим облика и боје цветова могу имати и различите врсте листова од тамно зелених до меснатих листова које имају светлију нијансу зелене. Мушкатле поседују жлездане длаке на стаблу и листовима које садрже ароматична уља. Иако важе за цвеће које одлично подноси сунце и летње врелине, водите рачуна коју сорту мушкатле сте одабрали, јер постоје и оне које не воле превише директног сунца, што ће се одмах одразити на цветове који ће уместо јарких имати јадну, испрану боју.

Илустрација: Мушкатле најлепше цветају у пролеће кад температура не прелази 30 степени

ТРИКОВИ ЗА ВИШЕ ЦВЕТОВА
Мушкатле цветају од касног пролећа до јесени, али се време цветања може продужити до првих јесењих мразева. Трик је да се у литар воде за заливање дода кап фармацеутског јода која ће биљци омогућити бољу размену кисеоника. Такође, мушкатле је добро два пута месечно заливати водом у којој се налази прихрана за биљке на бази фосфора који подстиче цветање. Искусни баштовани препоручују да се мушкатле уместо вештачким ђубривом једном недељно залије са мало млека које садржи потребне минерале као што су калијум, калцијум, фосфор и магнезијум који ће ојачати биљку и подстаћи цветање. Научници су код мушкатле уочили и занимљив феномен – цветају само када је температура ваздуха највише 30 степени. Чим жива у термометру пређе 30 подеок оне престају са цветањем, јер биљка штеди храну неопходну за преживљавање.
У зависности од сорте мушкатле се размножавају вегетативно путем резница или семеном и у том случају, семе мора да буде свеже, јер брзо губи клијавости. Уколико је у питању вишегодишња биљка крајем септембра уклоните све преостале цветове, а биљку орежите како би имала леп, грмолик облик. Током зиме мушкатле чувати у светлог просторији у којој је температура од 7 до 10 степени, повремено скратите врхове изданака и штедљиво је заливајте.

Илустрација:

 

БОРБА ПРОТИВ БОЛЕСТИ
Мушкатле су прилично отпорне на болести, а најчешће их погађа бактеријско увенуће. Листови увену и изгледају као затворени кишобрани, суше се и одумиру. Уколико се лишће не одстрани на време болест се преноси на целу биљку. Као превентива против ове болести саветује се да повремено оперете подметач од саксије пре него што поново залијете цвеће. Током влажног времена, али само код усправних сорти, може се појавити и рђа мушкатли. У питању је гљивична инфекција која се испољава у виду смеђих флека на површини листа. Да би се избегла ова болест савет је да се мушкатле не саде превише збијено како би биљке имале добар проток ваздуха, правилно их заливајте и пажљиво уклањајте делове које је болест већ захватила.
Поједини баштовани приметили су и да се на листовима мушкатле повремено јављају црвенкасти рубови. То је знак да је биљци хладно и најчешће се догађа када је дању јако топло, али су ноћи хладне. Препорука је да мушкатле уносите увече на топло место, а враћате на терасу ујутру све док ноћи не постану топлије.

Извор: Агробизнис магазин

ФОТО: Pixabay

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish