Image Alt

Зашто невен треба садити у близини грожђа?

Зашто невен треба садити у близини грожђа?

Невен је ранопролећно цвеће раскошних наранџасто-жутих цветова који је захваљујући својим лековитим својствима поштован у љуској цивилизацији од памтивека. Зову га и биљка за сто болести, а за овај цвет се везују и бројне легенде јер се веровало да има магијска својства. Према предању старих Римљана невен је никао на гробу лепе племкиње која је умрла због неузвраћене љубави. Стари Грци су веровали у моћ невена у лечењу љубавних јада. Наиме, грчкој легенди забележеној у грчкој митологији млада Калта се заљубила у Аполона Бога сунца. Његови зраци су је спржили и за њом је остало само цвеће невена које је имало моћ да залечи бол и патњу од неузвраћене или изгубљене љубави. Због необичног, слаткастог мириса невен су у древном Египту невен су палили и димом прочишћавали људе и простора, а сматран је за млађег брата сунцокрета и да попут њега у својим латицама носи енергију сунца.

 

Илустрација: невен је добро посадити и у близини крушака, јабука, малина и парадајза

НЕВЕН ШТИТИ ГРОЖЂЕ
Како саветују искусни баштовани невен треба садити у близини винограда зато што ће штити грожђе од бројних штеточина. Невен се понаша као штит па инсекти неће нападати винову лозу и грожђе. Такође, примећено је грође које за суседа има невен неће бити попгођено сивом трулежи која може бити врло опсана за ово воће.
Невен такође “лечи” крушке, јабуке, малине и парадајз.
Међутим, невен није добро садити у близини махунарки као што је грашак и пасуљ јер може бити фаталан за њих. Из неког разлога невен и њих штити од штеточина, али успорава раст махунарки.

Извор: Етно Србија

ФОТО: Pixabay

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish