Image Alt

Да ли знате који лековити цвет повезује небо и земљу?

Да ли знате који лековити цвет повезује небо и земљу?

Са необично плавим и љубичастим цветовима на високим, елегантним стабљикама перуника је цвет достојан богова. Име је добила по врховном старословенском богу Перуну. Легенда каже да је перуника расла на местима где је бог Перун бацао муње на земљу.
О божанском пореклу имена овог цвета говори и њено латинско име Ирис, друго име за грчку богињу Ириду која је са небеских висина преносила поруке богова и дугом шарала по небу. Овај цвет симболички представља магичну везу између неба и земље.
Перунику поштују и народи Далеког истока и сматрају га за моћан цвет који штити дом и укућане од негативне енергије, већ истовремено брани човека и изнутра, оплемењује његову душу.

Илустрација: Перуника се гајила у Египту пре више од 3.500 година

 

СИМБОЛ НАДЕ, ВЕРЕ И ХРАБРОСТИ

Перуника (лат. Iris) је вишегодишња, зељаста биљка из породице скривосеменица. Као самоникло дивље цвеће расте у топлијим крајевима од Медитерана до сутропских предела Јужне Америке. Египатски списи сачувани на папирусу сведоче да је ову биљку у својој башти гајио и египатски владар Тутмос III пре више од 3.500 година. Захваљујући бројним легендама које прате овај цвет верује се да латице перунике симболизују наду, веру и храброст, па не чуди што је перуника национални симбол Француске.
Корен перунике најчешће је ризом, а може бити и луковица, па се сади у јесен или рано пролеће у плодно, неутрално до благо кисело земљиште које је добро дренирано. Воли сунчана места у башти, а уколико је посадите у сенци може се догодити да уопште не цвета.
Стабло је усправно, разгранато и у зависности од сорте високо између 20 и 100 сантиметара. Лишће је интензивне зелене боје, сабљасто налик на мач. Перуника цвета од маја до јула, мада постоје и сорте које цветају до септембра. На врху стабљике се обично појаве два до три цвета необичног облика и пријатног, опојног мириса. Најчешће се јавља у интензивној плавој и љубичастој боји, али постоје и бели, розе, жути и црвени цветови перунике, као и двобојни.

Илустрација: Користите ђубриво које у себи садржи калијум и фосфор како би цветови били крупни и јарких боја

УМЕРЕНО ЗАЛИВАЊЕ
Перуника није захтевна биљка када је у питању узгој и нега. Потребно је умерено заливање, али и редовна прихрана посебно током пролећа пре него што почне са цветањем. Искусни баштовани саветују да користите ђубриво које у себи садржи калијум и фосфор како би цветови били крупни и јарких боја.
Перунике су отпорне биљке које се лако прилагођавају земљишту. Услед превише влаге склоне су гљивичним обољењима. До настанка гљивичних болести најчешће долази уколико се вода задржава на лишћу. Такав лист је истачкан жутим мрљицама које се шире, а лист жути, суши се и одумире. Пегавост листа је још једна болест која напада ово цвеће. У питању је вирусно обољење које се манифестује жутим пегама по лишћу, а може да се прошири и на остале делове биљке. За заштиту најбоље је користити фунгоцит, односно средство за заштиту од гљивичних обољења цвећа.
Када су питању штеточине, перунике најчешће нападају лисне ваши, које се хране биљним соковима и баштенски пужеви који грицкају лишће. За уништавање лисних ваши, уколико желите да избегнете употребу инсекцитида, можете опрати лишће раствором благог сапуна и воде. Када су у питању баштенски пужеви њих је најбоље механички уклонити, односно покупити их ручно.
Због интензивног, слаткастог и опојног мириса перунике се доста користе у козметичкој индустрији у разним кремама и за израду парфема. Међутим, готово је заборављено да је перуника и лековита биљка која се вековима користила за лечење бројних болести. За лек се скупља ризом у августу, септембру и октобру. Одмах након вађења се ољушти и потопи у хладну воду да не потамни. Затим се суши седам до девет дана на сунцу, па у хладу на промаји. Корен има слабији мирис који подсећа на љубичицу, а меље се у прах тек пошто је потпуно осушен. Што дуже стоји, лепше мирише, због спорог процеса ферментације. Укус је брашњав, слаткасто горак, у зависности од земљишта.
За лековите сврхе довољан је грам праха корена који се користи као зачин. Може да се користи и као чај тако што се пола кашичице праха прелије са два децилитра хладне воде, остави да одстоји преко ноћи, ујутру се процеди, мало угреје и пије два пута дневно. Перуника помаже код проблема са јетром и жучи, код плућних болести, менструалних грчева, хроничног кашља… Прах од корена перунике делује и као аналгетик, те помаже код главобоље и болова након операције.

Извор: Етно Србија

ФОТО: Pixabay

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish