Image Alt

Госпођинци највећа фабрика на отвореном

Госпођинци највећа фабрика на отвореном

Село смештено срцу Војводине, препознатљиво је по пољопривреди, односно интензивном повртарству. Госпођинци су најпознатије повртарско село у Војводини, а вероватно и у целој Србији.

Како кажу мештани, њихово село је највећа фабрика на отвореном. Кад је сезона брања паприке, вађења лука и шаргарепе, око 2.500 радника долази у Госпођинце, где се налази и немачка фабрика за конзервирање краставаца „Мамингер конзервен“, која у сезони од маја до септембра има више од 600 радника, што из околине, што из иностранства.

Председник МЗ Госпођинци Борис Страживук онај је који иницира и подржи сваку активност која има за циљ напредак села. Он истиче да је у селу наталитет стабилан и да су им деца на првом месту.

– Прошле године осми разред завршило је 28 деце, а ове године у први разред уписано је 44 малишана. Родитељи су имали жељу да имамо и јаслице, па су тако Госпођинци први пут у историји прошлог месеца добили јаслице, са више од 25 уписане деце. Нама су деца приоритет, немамо листе чекања за вртић, школа нам је потпуно реновирана, по најмодернијим стандардима. Имамо нову спортску халу, нове спортске терене, реновиран дечји парк у центру, нови кошаркашки терен у центру-подвлачи Страживук.

Понос Госпођинаца су три храма – православни Храм Преноса моштију Светог архиђакона Стефана, један од најлепших у Војводини, русинска црква, чији је кров ове године потпуно обновљен и адвентистичка црква. Иако различити, мештани поносно истичу да су сви они Госпођинчани и заједно се држе за добробит села.
– Госпођинчани су специфичног размишљања, али изузетно вредни и добри људи и кад год је потребно да се удружимо за добробит села, увек смо сложни, кад год имамо исти циљ, а то је да село иде напред и да наша деца имају све- каже за наш лист Страживук.

Илустрација: Повртарство је најзаступљеније у овом селу

Госпођинци су једино место у општини Жабаљ које има градски аутобус, који вози до Новог Сада, кроз Темерин и Бачки Јарак, на линији 33, те је тако тај број постао симбол овог села, а омладинци окупљени око организације младих оосновали су Удружење „33“.

Спомен-парк „Авионско крило“ налази се на месту војног аеродрома из Другог светског рата, са којег је 1945. дејствовао 423. ваздухопловни пук, приликом завршних борби за ослобођење тадашње Југославије. То је простор по којем су Госпођинци познати, који уређује Мото клуб „Ескадрила“, једно од најорганизованијих удружења у општини, а у плану је дечје игралиште баш на том месту. Сваке године у августу организују мото-скуп, а гости долазе из свих крајева земље и региона. У близини спомен-парка налази се уређена плажа на Јегричкој, која сваког лета врви од купача. Током летњих месеци мештани се организују, па доносе деци лубенице, сладолед, куване кукурузе, играју одбојку…

Сеоска слава обележава се 15. августа, када се прославља Пренос моштију Светог првомученика и архиђакона Стефана. Тада је село препуно људи, слава се слави три дана, а то је традиција која у Госпођинце враћа и мештане који раде у иностранству. Њихова сеоска слава једна је од најпознатијих у Војводини и једна од ретких која је опстала у истом облику као и пре више деценија.

Госпођинци имају удружења која трају више од стотину година, као што је ФК „Јединство“, Ватрогасно друштво, Ловачко друштво… Разне манифестације успешно се одржавају сваке године у овом малом месту, попут Турнира улица, Мото-скупа, Сачијаде, обележавања Бадње вечери… ДОНКТ „Ђердан“ успешно води 30 ветеранки, док жене из Удружења „Креативна радионица“ и „Да се не заборави“ редовно одржавају радионице за децу у сарадњи са школом и културно-уметничким друштвом.

Илустрација: Госпођинци су најпознатији по производњи шаргарепе

Окупљени око ФК „Јединство”
Јединство Госпођинаца огледа се у радовима на уређењу стадиона ФК Јединство, где сви чланови клуба, пријатељи, спонзори раде на уређењу нових просторија. Ту ће, пре свега, најмлађи имати просторије за дружење. Викендом се одржавају радне акције, а буде сваки пут присутно минимум 30 људи. Такође је постављен и нови систем са аутоматским заливањем терена.

Извор: https://www.dnevnik.rs/vojvodina/dnevnik-u-gospodincima-selo-kao-najveca-fabrika-na-otvorenom-poznati-po-poloprivredi-i

ФОТО: Pixabay

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish