Image Alt

Брат и сестра нашли пут до европског тржишта хране

Брат и сестра нашли пут до европског тржишта хране

Порекло хране коју конзумирамо свакодневно често је упитног квалитета. Зато је органска пољопривреда једино решење, а добра ствар је да у Србији постоје пољопривредници који се њоме баве и које подржава Европска унија. Пре неколико десетина година није било потребно говорити о органској храни. Подразумевало се да је пољопривреда којом се људи баве органска, а храна коју конзумирамо – узграјана на органски начин – здрава, хемијски нетретирана и правог укуса. Данас је ово упитно.

Јабуке су постале истог облика и величине, без иједне мрље, а јагоде су достигле величину парадајза и укус који не личи на оно што видимо и што смо некада конзумирали. За све ово, делимично је одговоран брз начин живота у урбаним срединама који је довео до раздвојености између оних који храну производе и оних који је конзумирају. Негативна последица је употреба разних хемијских средстава у пољопривреди и сточарству, као и у производњи хране и недовољно информација о томе како на дуге стазе њихово присуство у намирницама може утицати на здравље људи.

Фото: Frutorga

Од фарме до виљушке

Европска комисија је 2021. године усвојила акциони план за подршку повећању потражње и понуде за органским производима и јачању одрживости органске производње у складу са стратегијом од “фарме до виљушке” и стратегијом биодиверзитета. У том контексту, од држава чланица је затражено да поставе националне циљеве за органску пољопривреду. Од јануара 2023. Заједничка пољопривредна политика (ЗПП) пружа већу финансијску подршку онима који прелазе органски систем производње.

Зато се намеће потреба за храном која долази из контролисане производње, а органска храна постаје све значајнија. Органска и здрава храна нису само тренд који је све више заступљен у свету и код нас, већ општа потреба да очувамо здравље, животну средину и будемо сигурни одакле потичу намирнице које сачињавају нашу породичну трпезу.

Људи који се баве органском производњом, “бисери” су наше пољопривреде, а једна од таквих прича је и прича о пољопривредном газдинству Фруторга. У питању је један од највећих произвођача органског воћа у топличком крају, а раде и производе у Новом Селу код Прокупља. Посао воде млади људи, брат и сестра, а са кооперантима заједно производе вишње, шљиве, јагоде, јабуке и дуње. Имају сетификате органске хране и захваљујући томе извозе у Европу.

“Предузетнички корени наше породице вуку од давнина, наравно у различитим гранама привреде, док се наша генерација одлучила за органску производњу воћа 2010. године на породичном пољопривредном газдинству. Као правно лице смо формирани 2015. године након изградње првих прерадних капацитета, где смо били у могућности да изађемо на тржиште као независна фирма са својим производима”, почиње причу за ЕУправо зато Момчило Пауновић, оснивач породичне компаније која се бави производњом и прерадом органског сушеног и смрзнутог воћа

Момчило је студирао филозофију, а његова сестра Тијана економију, али су још као млади почели да откривају тајне органске производње, уз оца Драгана, који је по вокацији агроекономиста. Након завршетка школовања, Момчило и Тијана одлучују да се врате у родни крај и долазе на идеју да покрену бизнис где ће применити стечено знање. Тако се рађа Фруторга.

Тржишни пут усмерен ка ЕУ

Производни процес воћа се одвија према свим органским стандардима за које поседују потребне лиценце. “Ми смо одмах након регистровања наше фирме кренули са имплементацијом ЕУ стандарда за органску производњу, као и осталих највиших стандарда безбедности и квалитета хране, тако да смо свој тржишни пут одмах усмеравали ка ЕУ. Према томе, велика посвећеност, стручност и искуство су потребни како би своје производе произвели на начин који ЕУ регулативе прописују”, прича Пауновић.

Они су иначе корисници ЕУ ПРО програма, помоћи која им је, према њиховим речима, представљала јак стимуланс да наставе ка унапређењу свог постојећег пословног система. “Не само да смо препознати као фирма са потенцијалом, већ и неко ко може да располаже средствима на прави начин како би своју конкурентност подигао на знатно већи ниво”, истиче наш саговорник.

Оно што су успели да ураде уз помоћ овог програма јесте имплементација процесне опреме у виду тунела за дубоко замрзавање, и да самим тим, како каже, отворе нова радна места како би проширили портфолио производа.

Шта је ЕУ ПРО?

Европска унија је у сарадњи са Министарством за европске интеграције преко програма ЕУ ПРО, који спроводи УНОПС, подржала преко 200 микро и малих предузећа и предузетника са више од 4,3 милиона евра. Средства су искоришћена за набавку нове опреме уз коју су предузећа унапредила производњу и конкурентност и отворила нова радна места.

“Наша фирма тренутно броји десет стално запослених људи од којих су осам са високом стручном спремом, и десетак људи који су на сезонским пословима укључени у наш систем. Спровођењем ЕУ пројекта су се створили услови за запошљавање младих стручних лица која могу својим образовањем да учествују у унапређивању пословања на најсавременији начин”, говори Пауновић.

Његов савет за људе који се баве својим послом је да прилике које пружа ЕУ са својим фондовима у Србији могу да буду круцијалне.

“Свакако бих саветовао све људе да конкуришу за добијање средства од различитих ЕУ фондова, јер такве прилике могу бити круцијалне у развитку вашег пословања, видљивости на тржишту и пре свега представљају одличну мотивацију да своје идеје спроведете у дело”.

План је да постану лидери у органској производњи

О позитивним искуствима са европским фондовима сведочи и чињеница да ова породица планира да свој посао унапреди уз још један – ИПАРД, о чему смо раније писали.

“Наша производња тренутно захтева озбиљна улагања у најсавременију опрему за сортирање и мала паковања, где такође видимо шансу у европским фондовима, пре свега у ИПАРД фонду”.

У будућности, каже нам Пауновић, компанију коју води види као лидера у органској производњи и симбол за квалитет на иностраном тржишту.

“У изазовним тржишним околностима као што су последњих неколико година, пројекцију за унапређење свог пословања морате пажљиво и стрпљиво водити. Сматрам да се не треба водити нагађањима већ детаљним економским параметрима куда треба усмеравати ваш бизнис. Нашу фирму видим у блиској будућности као лидера у органској производњи у Србији и симбол за квалитет на иностраном тржишту, и као такви да ћемо бити присутни у већој мери на америчком и канадском тржишту”, закључује наш саговорник.

Поред овог предузећа, Европска унија је у сарадњи са Министарством за европске интеграције преко програма ЕУ ПРО подржала преко 200 микро и малих предузећа и предузетника са више од 4,3 милиона евра. Средства су искоришћена за набавку нове опреме уз коју су предузећа унапредила производњу и конкурентност и отворила нова радна места.

Извор: (ЈА/ЕУправо зато)

Фото: Frutorga

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish