Image Alt

Боранија је здравље у тањиру

Боранија је здравље у тањиру

Боранија води порекло из Мексика, а захваљујући биолошким и лековитим својствима нашла је завидно место на трпези. Постоје бројне врсте бораније, а код нас се највише узгајају шумадинка, златна оловка, кинеска и италијанска боранија. У зависности од боје може бити зелена, бледо – жута, жута или шарена, а по облику ваљкаста, полупљосната и српаста. На пијачним тезгама може се наћи од пролећа до јесени, док се смрзнута, сушена и конзервирана у супермаркетима купује током целе године. Слично као и грашак на жилама образује мноштво квржица с бактеријама које везују слободни азот из ваздуха.

Боранија је нискокалорична, а богата влакнима па се препоручује код дијета. Обилује минералима калијума, калцијума, фосфора, магнезијума и гвожђа. Садржи провитамин А, витамине Ц, Е и Б групе, као и бакар, беланчевине, биљне масти, омега 3 масне киселине биљног порекла, фолну киселину која је неопходна за правилан развој фетуса, па се препоруче у исхрани трудница. Садржи и значајне количине силицијума, који је веома важан за здравље костију и везивних ткива у људском организму. Боранију не треба јести у свежем стању, јер тада има штетне састојке, већ је потребно пре конзумирања да се обари у води или на пари. Најчешће се припрема као комплетан оброк уз месо, али и као додатак разним салатама.

5 важних фактора за продају бораније

 

Када су у питању лековита својства бораније, због обиља влакана регулише варење и рада црева, позитивно утиче на здравље костију, јача имунитет, побољшава вид, редукује реабсорцију холестерола кроз жучну кесу. У том случају за постизање најбољег ефекта потребно је боранију скувати на пари. Истраживања су показала да свакодневно конзумирање бораније може да помогне у снижавању холестерола за 20 одсто. Због богатства калијума помаже у одржавању нормалног крвног притиска и штити срце.

Поједина научна истраживања су показала да боранија, без обзира на врсту, облик или боју има веома низак гликемијски индекс, па се препоручује дијабетичарима. Осим тога, боранија садржи специфичну неесенцијалну аминокиселину аргинин који делује слично инсулину и помаже снижавању нивоа шећера у крви, односно, доприноси његовој регулацији.

Извор: Агробизнис магазин

ФОТО: Pixabay

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish