Јагоде убрзавају рад мозга и снижавају крвни притисак
Најновија студија објављена у часопису Nutrition, Metabolism, and Cardiovascular Diseases показала је да јагоде могу имати позитиван утицај на здравље срца и мождане функције код старијих особа. Истраживање је спроведено међу људима старијим од 65 година и указало је на побољшање брзине обраде информација и снижење систолног крвног притиска након редовног конзумирања овог воћа.
Познато је да су јагоде богате витамином Ц – у само 100 грама садрже 65% дневне препоручене вредности – као и манганом, који је кључан за метаболизам и антиоксидативну заштиту организма. Такође су извор дијететских влакана, полифенола и других корисних једињења. Претходне студије већ су повезале конзумацију јагода с бољом функцијом хипокампуса, што утиче на просторно учење, препознавање речи и памћење.
У оквиру истраживања, учесници су у два одвојена периода пили различите напитке – један са екстрактом јагода и други плацебо. Протокол је био рандомизован и контолисан, а анализирани су когнитивни показатељи и фактори кардиоваскуларног ризика. Утврђено је да јагоде нису имале значајан утицај на телесну тежину, БМИ или унос калорија, али су побољшале брзину обраде информација код учесника. Такође је примећено благо снижење систолног крвног притиска, док нису забележене значајне промене у нивоу холестерола и шећера у крви.
Научници сматрају да су за ове ефекте заслужни полифеноли присутни у јагодама, али истичу да је истраживање имало ограничен узорак и кратко трајање. Ипак, резултати указују на то да би редовна конзумација јагода могла допринети бољем здрављу мозга и срца, посебно код старијих особа.
Извор: News Medical/Life Sciences