Три године до савршенства
Која је најбоља ракија? За многе, то је она коју вам домаћин нуди чим пређете праг његовог дома, или можда она коју је деда закопао на дан унуковог рођења. А можда је то она испечена у модерним казанима, под будним оком технолога. За Првослава Алексића, власника дестилерије у Губеревцу код Груже, добра ракија је спој традиције, знања и пажљиво бираних састојака.
Породична традиција у чаши
Првослав Алексић и његова супруга изградили су породично домаћинство и дестилерију у част својих предака. Њихова шљивовица, позната под именом „Гружанска нит“, прави се од локалних сорти шљива, укључујући Црвену ранку, Пожегачу и друге аутохтоне врсте. „Шљива је овде као коров – расте свуда,“ каже Алексић, додајући да је управо Црвена ранка кључна за аутентичан укус српске шљивовице.
Ова ракија је заштићена географским пореклом, а процес производње је строго контролисан. „Беремо шљиву у пуној зрелости. Након што је откоштавамо, ферментација траје у контролисаним условима,“ објашњава он. Први дестилат, познат као „мека ракија“, одлежава најмање 60 дана пре поновне дестилације.
Прављење врхунске ракије захтева стрпљење. „Након друге дестилације, ракија иде у подрум где одлежава минимум три године,“ прича Алексић. За њихову „Златну нит“, одлежала девет година, потребно је посебно буре, а постоје чак и ракије које чекају више од две деценије.
Чување у дрвеним бурадима је уметност сама по себи. „Ново буре не може одмах да се користи за дестилат. Прво мора да извуче грубе танине из храста. Најбољи је српски храст китњак са сунчане стране планине,“ истиче он.
Дуња – краљица мириса
Иако је шљивовица главни производ, дестилерија Алексић производи и ракију од дуње. „Дуња је захтевна, али пружа невероватан мирис и укус. Имамо два хектара засада, а ове године смо имали изузетан род на једном хектару,“ каже Алексић.
Наслеђе и изазови будућности
Српска ракија има потенцијал да постане глобални бренд, али Алексић упозорава на изазове. „На светском тржишту често се појављују ракије сумњивог квалитета које нарушавају углед наше традиције. Ми производимо ракију искључиво од воћа, што је јединствено у свету,“ објашњава он.
Првослав и његова породица верују у очување квалитета и наслеђа. „Ракија коју правимо није само пиће – то је прича о људима, обичајима и земљи из које долазимо,“ закључује он са осмехом, држећи чашу кристално чисте шљивовице која носи мирис традиције и укуса Србије.
Извор: Плодно и родно, Б92