Image Alt

Топ пет херцеговачких јела

Топ пет херцеговачких јела

Разноврсност природних ресурса и богатство културног насљеђа Херцеговине имали су утицај на гастрономију ове регије.

Производња меса, млијека, кајмака и сира на овим просторима заснива се на исхрани стоке природном храном, без употребе минералних ђубрива, претежно произведеном на сопственом имању, наводе на страници Туристичке организације Требиње.

Од дугачког списка традиционалних јела, којим су се Херцеговци вијековима хранили, а задржала су се и данас, екипа портала SeeSrpska издвојила је пет.

1. Цицвара са медом – спрема од пшеничног брашна и зачињава се сиром, кајмаком, маслом или уљем. По топлој цицвари, сервираној у чинији, посипа се домаћи мед. Ово је омиљени специјалитет житеља овог подручја, али и бројних пролазника кроз Херцеговину.

2. Сир у мјеху – овај тврди, пуномасни сир аутхотони је херцеговачки производ, а његово поријекло се веже за доба Илира.

3. Приганице – уштипци од пшеничног брашна, прже на уљу у тави, величине су песнице и служе се топле са сиром, младим кајмаком, џемом или пекмезом.

4. Јагњеће месо испод сача – Испод великог металног поклопца у облику плитког звона ставља се месом за печење, а на поклопац набаца пепео и жар. Ресторани широм Херцеговине задржали су овај традиционалан начин печења испод сача. Овако припремљено месо остаје сочно. Обично се служи са кромпиром, меканим и укусним, који је печен заједно са месом.

5. Сељачка чорба са месом – кува се са јагњећим месом, уз домаћу тјестенину, кромпир и кајмак.

Извор: https://seesrpska.com/top-pet-hercegovackih-jela

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish