Image Alt

Тајна шкрипавог мирочког сира

Тајна шкрипавог мирочког сира

Престижни гастрономски сајт „Тејст атлас” објавио је недавно листу 50 најбољих сирева на свету, међу којима се нашао и мирочки сир из Србије, али и сиреви из Црне Горе и Босне и Херцеговине. Пљеваљски сир се нашао на деветом месту, испред многих познатих светских сирева, његушки је на 34. месту, мирочки сир из Србије је на 44. месту, а ливањски сир из Босне и Херцеговине на 45. месту.

Прва два места на листи од 50 најбољих сирева на свету су италијански пармезан и моцарела.

У чему је тајна мирочког бареног сира, који је, иначе, још 2018. уврштен у избор најбољих светских сирева? Овај аутохтони српски производ слаткасте ноте прави се, по објашњењу стручњака, од пуномасног крављег млека, с тим што се некада у текстуру додавало овчије или козје млеко. Карактеристично је да се производи искључиво у области Ђердапа и на планини Мироч, по којој је и добио име. Најбољи је када се грилује на роштиљу и у том смислу најближи познатом грчком халуми сиру.

Илустрација: Најбољи је кад се грилује на роштиљу

Међутим, у разговору са Љубинком Павловић – Јапанком из села Мироч, сазнајемо да се његовом производњом тренутно бави свега неколико произвођача из овог краја.

– Ово је традиционални сир, пошто је Мироч одавно насељен становницима са Косова, претпостављам да је рецептура оданде донета и сачувана. С тим што се сада наравно користи другачија опрема и посуђе у производњи. Сир има посебан укус и дуготрајан је. Кад се једе, шкрипуцка под зубима, зато га многи зову „шкрипавац” – објашњава наша саговорница.

Она додаје да не постоји довољно производње овог сира колика је продаја и тражња, а код ње се овај сир може купити за 1.000 динара по килограму.

Према њеним речима, мирочки крај обухвата предео од Доњег Милановца све до Слатинског моста, а тренутно се тамо мало људи бави сточарством.

– Код мене у селу постоје само још три жене које производе мирочки сир. Код Текије има још произвођача. Свако још понешто дода у производњи, тако да крајњи производ није исти, али јесу јако слични и тренутно се за његово справљање користи искључиво кравље млеко– објашњава она.

Сир се води као свежи, пуномасни и полутврди и има слаткасту ноту. Идеалан је за гриловање и може да се замрзава.

– Кажу да је по структури и укусу сличан халумију. Међутим, ја не делим то мишљење. Ми користимо искључиво кравље млеко за припрему, а део масноће се губи приликом потапања у врелу сурутку, али је баш због тога изузетно дуготрајан – објаснила је Љубинка Павловић.

Извор: https://www.politika.rs/scc/clanak/590270/Tajna-mirockog-sira

ФОТО: Facebook/ Receptoar/ Ада Сафари

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish