Image Alt

Сок од јагода по нанином рецепту

Сок од јагода по нанином рецепту

Пијачне тезге увелико су препуне јагода. Од почетних 500 динара цена им је сада упала мања па је право време за припмеу џемова, слатког или мармеладе од овог укусног воћа. Ипак, посебна посластица је сок од јагода који посебно воле малишани. Некада су наше нане знале да направе десетине литара овог укусног сока за унучиће, па се густирало целе зиме. Није им био проблем ни да пасирају воће сатима и да стоје поред шпорета. Данас је то много лакше, а и сокови се припремају много брже.
Поклањамо вам нанин старински рецепт за старински сок од јагоде, потпуно природан и без конзерванса. Није проблем и ако јагоде нису слатке ове године како смо научили јер се додаје шећер. Нанин рецепт је за сируп од јагоде па је неопходно сок разблажити с водом пре него што се конзумира. Најбоље од свега је што се припрема за само 30 минута.

Илустрација: Пала цена јагода па је време за припрему сокова

 

САСТОЈЦИ:

  • 2 кг јагода
  • 2 л воде
  • 1 кг шећера
  • 1 лимун
  • 2 лимунтуса

ПРИПРЕМА:

У шерпу сипајте воду и шећер, па ставите на тиху ватру.Јагоде перите, очистите од петељки и уситните штапним миксером или у блендеру. У прокувалу воду са шећером додајте јагоде и кувајте 30 минута.Све време скидајте пену с површине и мешајте да не загори.Пред крај кувања додајте лимунов сок и лимунтус.Сок сипајте у стерилисане флаше и чувајте их на хладном и сувом месту.

Извор: Етносрб

ФОТО: Pixabay

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish