Image Alt

Сајам етно хране и пића од 30. новембра до 3. децембра у Београду

Сајам етно хране и пића од 30. новембра до 3. децембра у Београду

“Сајам етно хране и пића 2023”, највећа смотра произвођача традиционалних прехрамбених производа у Србији и региону Југоисточне Европе биће одржана под куполама Београдског сајма од 30. новембра до 3. децембра.

Скуп ће окупити преко 300 излагача, а осим промоције и продаје на мало, циљ је склапање послова и договора са купцима – ресторанима, хотелима, трговинским ланцима и извозницима, проналажење потенцијалних инвеститора у производњу, као и заштита традиционалних производа и рецептура, побољшање културе исхране и здравља становништва, очување традиције и националног индентитета, истиче Александар Богуновић, секретар Удружења за биљну производњу Привредне коморе Србије (ПКС).

Подсећа да ПКС низом заједничких активности како са пољопривредним произвођачима из целе Србије, тако и сарадњом са институцијама и министарствима доприноси афирмацији традиционалних производа као изузетног тржишног и извозног потенцијала, али и важног елемента туристичке понуде земље.

– Током претходних година забележено је и повећање броја производа са заштићеним географским пореклом, што доприноси и унапређењу културе исхране и здравља становништва, очувању традиције и културног идентитета Србије – додаје Богуновић.

Илустрација: На овогодишњем Сајму очекује се више од 300 излагача

Истиче да ће цео један штанд на, овогодишњем, 17. сајму етно хране и пића бити посвећен домаћим производима са жигом “Чуваркућа” који додељује ПКС као потврду домаћег порекла и врхунског квалитета у оквиру пројекта “Стварано у Србији”.

Посетиоци сајма биће у могућности да пробају и купе специфичне, традиционалне и високо квалитетне производе из Србије и окружења.

На сајму ће бити представљени бројни традиционални производи, деликатеси од лесковачког ајвара и спрже, кулен из Бачког Петровца, Пиротске пеглане кобасице, занатског пива од 100 одсто српских сировина, неизоставних квалитетних српских ракија и многобројних других квалитетних производа по којима смо познати, рекао је Богуновић.

У оквиру пратећег програма биће организовано низ едукација и манифестација посвећених стандардизацији, унапређењу паковања, пласмана, али и маркетинга и промоције традиционалних прехрамбених производа.

На предстојећем “Сајму етно хране и пића”, наступиће произвођачи традиционалних прехрамбених производа и пића који имају регистровану производњу, затим произвођачи опреме за производњу, чување, паковање и сервирање оваквих производа, произвођачи садног материјала, као и куће које се баве сертификацијом производње, банке и осигуравајућа друштва.

Илустрација: Овај Сајам је прилика да пробате и купите домаће производе од малих произвођача

Сајам организује Београдски сајам уз подршку Министарства пољопривреде шумарства и водопривреде Србије, Града Београда, ПКС, Задружног савеза Србије и Задружног савеза Војводине.

Највећи број домаћих учесника наступа на збирним штандовима организованим по регионалном принципу од стране овлашћених институција– ПКС, Задружног савеза Србије, Војводине и Београда, туристичких организација појединих регија, локалне самоуправе, удружења предузетника. Такође неки излагачи наступају и самостално.

На претходним сајмовима, представљали су се произвођачи из Србије, Грчке, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Републике Српске, као и из Руске Федерације и Италије, саопштено је из ПКС.

Извор: https://www.ekapija.com/news/4467848/sajam-etno-hrane-i-pica-2023-u-beogradu-od-30-novembra-do

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish