Image Alt

Посета Хиландару је све променила

Посета Хиландару је све променила

Да добре идеје увек пронађу начин за успех показује и пример Далибора Раткова. Рођен је у Пожаревцу, одрастао у јединој европској пустињи Делибатској пешчари а онда је по завршетку куварске школе у потрази за послом кренуо даље. Као перач судова запослио се у Београду, а затим је радио по Европи и Русији као шеф кухиње. На Уралу је спознао сву лепоту православља, а један одлазак у посету у манастир Хиландар променио је све.

– Отишао сам на Хиландар да се што ближе упознам са вером и традицијом, да на најбољи начин упознам себе. Чак сам имао намеру да се замонашим, али ипак Бог је хтео другачије и усмерио ме је на други пут – започиње причу Далибор за РИНУ.

Његов нови пут који је спознао такође је у духу православља, зато што је уз разговор са тадашњим пријатељем, а садашњим кумом схватио да би своје кулинарско умеће могао да искористи и помогне народу док пости.

Илустрација: Далибор је отворио први посни православни ресторан на Златибору

Са супругом Божаном везан је за манастир Дубраву који је смештен на српској планини, па је у центру Златибора препознатљивом по добром печењу и масној комплет лепињи овај човек је отворио први посни православни ресторан.

– На тај начин помажемо људима који посте, да се у брзом времену у ком живимо лакше и јаче приближе Христу. Фокус стављамо на јела на води, ту су и чорбе, јела на уљу и јела од рибе. Специјалитет нам је сир од сунцокрета, приликом спремања не користи се уље у току печења или динстања. Оно се додаје тек на тањиру како би сачували корисне материје. Све се кува по традиционалним законима, традиција је стара преко 2.000 година. Припремамо хлеб посан и на води и на уљу са воденичког брашна. Тако исто имамо свежу морску и речну рибу. На менију имамо и колаче, такође наравно посне на води, а вршимо и услуге кетеринга. Трудимо се да овај посао који радимо са љубављу заиста успе – каже овај врсни кувар.

– Овде је власник Пресвета Богородица Тројаручица, шеф кухиње је Свети Ефросиније Кувар док сам ја само обичан радник.

Илустрација: На менију су искључиво посна јела

Далибор додаје да је на самом почетку било мало чудних и скептичнх погледа када би у центру Златибора гости али и мештани угледали натпис да је у питању посни ресторан. Ипак, посао се брзо развијао а ресторан је постао јако популаран.

– На само почетку били смо мањи од једног обичног фаст фоода, али сада смо успели да се развијемо у један ресторан. Посла има поприлично, оно што морам да кажем јесте да је приметно да све више омладине пости. Ми смо ту да им са нашим специјалитетима пост свакако учинимо лакшим и угоднијим, рекао је Далибор.

За крај додаје да су веома често гости у његовом ресторану посетиоци из свих делова Србије, али и сами мештани Златибора.

Извор: https://biznis.kurir.rs/moj-biznis/4406829/dalibor-na-poznatoj-planini-jedini-pravi-ova-jela-poceo-kao-perac-sudova-sad-drzi-poseban-restoran-koji-je-sve-vise-popularan

ФОТО: Printsreen Facebook/ Далибор Ратков

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish