Image Alt

Петровакчи кулен најбољи на свету: Рецепт који се не мења већ генерацијама

Петровакчи кулен најбољи на свету: Рецепт који се не мења већ генерацијама

Из срца Бачке стиже деликатес који је освојио и укус и срце – словачки кулен из Бачког Петровца. Овај пикантни специјалитет недавно је добио титулу најбољег домаћег гастрономског производа према гласовима корисника сајта Taste Atlas.

Наш кулен је јединствен по љутоћи и ароми. Стављамо доста љуте паприке, али и слатку паприку да добије лепу боју. Све то мора да се ради с вољом, не само са знањем, каже Карл, додајући да је љубав према овом занату наследио од деде и оца.

Оно што прави разлику у укусу је – време,стрпљење и избор састојака . За прави кулен, потребно је користити месо од свиње старе најмање годину дана, јер се само тако добија зрело, масно и укусно месо. Осим основних зачина као што су со, бели лук, слатка и љута паприка, у Петровцу се у кулен додају ким и шећер – тајни састојци који дају посебну боју и сјај.

– Ја не стављам вино, али знам да неки то раде да би кулен добио лепу црвену боју. Мени је довољно оно што сам научио у породици, и тога се држим, истиче Карл.

Процес зрења кулена траје од два до три месеца, у зависности од дебљине. Потребно је добро сушење и димљење, а онда стрпљење – да се добије укус по коме је овај кулен препознатљив широм Србије.

Карл редовно учествује на гастрономским манифестацијама и такмичењима. Најновији успех остварио је на манифестацији у Шиду, где је освојио златну медаљу.
– Трудио сам се четири године да на време пошаљем узорак, и коначно сам успео – уз осмех прича овај вредни домаћин.

За све који желе да пробају овај специјалитет, Карл каже да ће његове производе ускоро моћи да пробају и у Нишу, на манифестацији на Тврђави.

– Бачки Петровац има душу, има добру храну и добре људе. Свако ко дође – враћа се опет, каже наш саговорник.

И заиста – један залогај словачког кулена довољан је да се осети дух породичне традиције, зачињен љутином, мирисом дима и топлином домаћинства.

Извод: RT Vojvodina 1

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish