Image Alt

Откривамо вам старински рецепт за сок за који кажу да је права церемонија укуса

Откривамо вам старински рецепт за сок за који кажу да је права церемонија укуса

На салашу код Сарића праве га по старинском рецепту који буди успомене из детињства; А ево и од чега је Ива и Зоран са пуно љубави и поштовања према традицији стварају овај ароматични напитак, претварајући слатке мирисе пролећа у праву чаролију за непце. Све је започело љубављу и жељом да се супругу Зорану пружи укус који ће га вратити у најлепше дане младости. Инспирисана старим рецептом из Зоранове породице, Ива се упустила у авантуру припреме аутентичних сокова од благодети које им природа нуди. Од зове, нане, коприве, па до омиљеног сока од багрема, а сваки тај напитак је мали драгуљ традиционалних укуса.

– Прелиставајући стару породичну књигу рецепата, открили смо чаробни рецепт за сок од багрема. Сетили смо се како је Зоранова бака некада правила овај напитак од цветова багрема, багремовог меда и лимуна. Ароме које се ослобађају из сваког гутљаја вратиле су нас на салаш, у безбрижне дане детињства – прича Ива са сјајем у очима.


Припрема овог драгоценог напитка је права церемонија, где се сваки корак изводи са пуно пажње и поштовања према природи. Берба нежних цветова багрема обавља се у сунчана јутра, када су њихове ароме најинтензивније, а полен најквалитетнији. Сваки цветић се пажљиво бере и цеђење се врши по старинском рецепту, уз додатак багремовог меда и свежег лимуна.

– Багремов мед је право благо и кључна тајна овог напитка. Он му даје посебну арому и слаткоћу, а уједно је и извор бројних лековитих својстава. Багрем је препун витамина Ц, па овај напитак јача имунитет и штити од прехладе и грипа – објашњава Ива.

Са сваким гутљајем, осећате како се буде сва чула – арома багрема мами носнице, слатки мед милује непце, а свежина лимуна пружа освежење.

– Специфичан укус сока од багрема ме враћа у прошлост, али ме и испуњава радошћу због очувања наших корена и традиције. Сваки гутљај је мали подсетник на важност поштовања природе и претходних генерација – додаје Зоран са осмехом.

На салашу Сарића, традиција се негује са пуно љубави и поштовања. Сваки напитак је мали драгуљ који чува дух прошлости, али и обећање будућности – да ће се овакве лепоте и даље преносити на млађе генерације.

Текст:С. Иршевић

Извор: Дневник.рс

FOTO: https://www.terapijskojahanje.rs/ba.html

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish