Image Alt

Оригинални рецепт за медовачу стар више хиљада година

Оригинални рецепт за медовачу стар више хиљада година

Славско време је почело и обичај је да домаћин, ако је пчелар па и ако то није, госте дочекује и својим специјалитетом: сопственим производом, меденом ракијом. Постоји много рецепата, а ми ћемо вам понудити један традиционални који се, према неким изворима, справљао још у античка времена. Припрема се једноставно, а коначну арому одређује одабрани састав.

Од ракија може се одабрати шљивовица, виљамовка, лозовача, док се понеко решава чак и за ракију од меда. У зависности од количине, квалитета и врста додатог меда који се ставља у ракију добија се изразито лепа боја са благим мирисом течног меда.

Ако се жели добити уз то и лековит напитак, припремљеној течности додаје се и нешто прополиса. Као сва пића, тако и медена ракија добија на квалитету вишегодишњим одлежавањем у простору заштићеном од страних мириса, али ће задовољство приуштити и нестрпљивијим гостима.

– Припрема је једноставна: у пола литре прокуване воде, када се мало расхлади, треба ставити килограм меда и лагано мешати све док се не растопи, онда сипати ракију, мешати и мало пробати. Када вам јачина буде одговарајућа, више не треба ракије, а то значи и мање од литре. Могућност додавања различитих сортних врста меда даје очигледно веома велики простор за стварање сопственог рецепта, специјалитета. Најбоља је када се служи пред оброк, расхлађена на температури од -2 до -4 °Ц. Она поспешује апетит и представља одличну подлогу за храну која ће уследити”, препоручује дугогодишњи пчелар, професор Дејан Крецуљ.

Извор: https://biznis.telegraf.rs/agro-biz/3798313-pcelar-objasnjava-kako-se-pravi-medena-rakija

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish