Image Alt

Оригинална воденица која меље и хељду, ради од 1936.године!

Оригинална воденица која меље и хељду, ради од 1936.године!

БРУС – ОД свих туристичких атракције које се могу видети на Копаонику, виденица Лапћчевића у селу Лепенац на Копаонику једна је од најстаријих, јер без престанка меље жито од 1936.године!
Стари точак нису зауставили ни потоњи светски ратови, ни велики земљотрес, који је погодио ову српску планину 1980.године. Учинила је то река Расина овог јуна, разарајући делове воденице, која је деценијама драгуљ околине Бруса.

– Оштећења су била заиста велика, као и у целој општини, однет је део постројења,ваде, прилаз, тако да је воденица први пут за девет деценија постојања престала да ради – каже за “Новости” воденичар Радослав Радмановић, чији је деда Световид Лапчевић подигао стару воденицу. – Избетонирали смо прилаз и ојачања, имамо и грађу за кров, а радили смо сами и тако уштедели новац.

Фото: Породична архива

Обнову чувене воденице помогли су Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, као и општина Брус. Радослав Радмановић сведочи за “Новости” да воденица не доноси велику зараду, али је за породицу воденичарство више од традиције.

– Брижно чувамо оригиналну дедину документацију, дозволу за коришћење постројења и аутентичан пројекат цртан руком из 1934.године, када се родила идеја о воденици – сведочи за „Новости“ Радослав.- У воденици раде три камена, на једном се меље само сточна храна, на другом пшеница за проју и на трећем друге житарице, попут хељде. Сваки нам је камен драгоцен. А чувамо и реку, јер нема градње других постројења овде на Расисини, докле год се наш точак окреће.

За мештане Лепенца и других копаоничких села, пшеница из овог млина сматра се најздравијом. Овде су читаве генерације млеле жито. Данас домаћинства живе скромно и обрађују по 20-ак ари земље, али немале парцеле и поседи доносе само нетакнуту органску храну. Воће се не прска отровима.

Вероватно да стари Световид Лапчевић, деда по мајци воденичара Радослава није могао ни да сања да ће његова воденица постати култна.

– Осим мештана, долазе нам и туристи, радо се фотографише у објекту – каже нам Радослав.

И док посетиоци стварају нове успомене, Радмановићи и Лапчевићи чувају своју стару, воденичарску. Погача је на Копаонику светиња.

ДОЗВОЛУ ЗА РАД ИЗДАО ЈЕ БАН

БАН нишки Матковић издао је дозволу за воденицу давне 1936.године.

– Одобрава се Световиду Лапчевићу из Лепенца подизање и употреба постројења воденице са пет пари каменова, на месту званом “Горње Поље”, атар општине лепеначке, среза Копаоничког, на левој страни реке Расине – стоји у оригиналној дозволи, коју чувају потомци старог воденичара.

Извор: НОВОСТИ

Фото: Породична архива

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish