Image Alt

Нови рекорд: Пљескавица од 80 кг на Роштиљијади у Лесковцу

Нови рекорд: Пљескавица од 80 кг на Роштиљијади у Лесковцу

Добро уиграна екипа лесковачког ресторана „Колиба“, седму годину заредом, оборила је вечерас сопствени рекорд у припремању највеће пљескавице на свету. Она је на „Роштиљијади“ у Лесковцу направила пљескавицу од чак 80 килограма роштиљ меса што је за 12,8 килограма више у односу на прошлу годину. После печења пречник највеће пљескавице на традиционалном и меморијалном такмичењу „Новица Станковић Шапоња“ износио је 175, а њена дебљина 3,5 центиметра.

Добро позната екипа коју чине лесковачке роштиљџије: Предраг Лазаревић, Љубиша Ђорђевић и Ивица Здравковић, ове године појачани Бојаном Цветковићем и Дејаном Драгићевићем, одлучила је да прошлогодишњи рекорд увећа за велику додатну количину роштиљ меса и да себи постави изазов за који се чинило да неће успети да превазиђе.

Пред њима није био лак задатак, али су највећу пљескавицу, како су казали, направили никада брже и лакше. Рекорд дугују вишегодишњем искуству, јер пљескавицу тешку 80 килограма и плех на којем се она обликује и пече треба и окренути.То је и најкритичнији, али и најзанимљивији део овог такмичења које посетиоци са пажњом и стрепњом посматрају, јер од окретања углавном и зависи хоће ли пљескавица остати цела. Огромна пљескавица је по традицији, након печења у дворишту Шоп Ђокићеве куће, подељена окупљеним грађанима.

Овом гурманском спектаклу, осим великог броја посетилаца 33. „Роштиљијаде“, присуствовали су и министар омладине и туризма Хусеин Мемић, помоћница министра Дуња Ђенић и државни секретар овог министарства, а некадашњи директор лесковачке Туристичке организације Жикица Несторовић.

Такмичење се одвијало уз музику оркестра Елвиса Бајрамовића, прве трубе у Гучи прошле и 2019. године.

Извор: https://www.novosti.rs/c/reportaze/vesti/1273318/leskovacka-rostiljada-2023

ФОТО: ТО Лесковац/Facebook

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish