Image Alt

Нема туристе који је одолео домаћим специјалитетима који се управо сада припремају

Нема туристе који је одолео домаћим специјалитетима који се управо сада припремају

О зимници се најчешће размишља при крају лета, али се у многим сеоским домаћинствима већ сада полако припремају воћне прерађевине. Време није погодовало ове сезоне, па ни година није родна, а то ће се сигурно одразити и на количину, али и цену зимнице.

Малине су обрали, а од њих је Дана Павловић направила сок и џем. На ред су стигле и кајсије, али она каже да је ова сезона у односу на претходне године потпуно другачија, не само због суперћелијских олуја.

О томе зашто су кајсије добре читајте овде

“Па јесте, зато што је година никаква, велике су врућине, друго и воће није родило, тешко је снаћи се“, каже Дана Павловић из Котраже

То домаћинство бави се сеоским туризмом, а гости у тај драгачевски крај долазе управо и због тих домаћих прерађевина. По традицији Павловићи им увек поклоне теглу слатка или џема. Ове ће по свему судећи правити од воћа из комшилука.

“Ове године што се тиче нас овде од воћа једино што смо имали малине и купине. А шљива, јабука, тога више ове године изгледа неће бити, нити је родило, нити за следећу годину како је кренуло, јер је град оштетио“, рекао је Милош Павловић из Чачка.

Волите мачке? Ево како да и оне воле вас прича је на линку: МАЧКА

Али сналажљиви су драгачевци, да се изборе против проблема, каже Иван Милутиновић. Јесте лето, али на тракторске гуме ове сезоне ставио је ланце. “Зато што је ове године кишна година била и мокра је трава, мокра је земља. И не може, са гумама неће да иде по страни, мора ланци да се ставе, не вреди“, напоменуо је Иван Милутиновић Он каже да је подбацило воће, али увек нешто роди у том крају. “Па риба јесте. Ово остало је све слабо, слаба цена. Слаба малина, слаба купина. Ово сад како је кренуло нешто причају можда неће бити ни тих свиња. Сад да ли ће се прећи на ту рибу више видећемо“, каже Иван Милутиновић.

У сваком случају увек постоји нека алтернатива. Важно је, кажу људи из тог краја, да се не запусте имање и земља. А док је тих фабрика под ведрим небом, биће и хране.

Извор: https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5251963/domaci-dzem-slatki-mamac-za-etno-turiste.html

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish