Image Alt

Мало место са великом душом – Димитровград домаћин СУШЕНИЦЕ

Мало место са великом душом – Димитровград домаћин СУШЕНИЦЕ

Сушеница односно Царибродска сушеница је специјалитет због кога већ седму годину у Димитровград долази велики број људи на истоимену манифестацију. Произвођачи кажу да је то производ за оне који знају да цене храну, у којој нема хемије. Ту су само месо и со, и начин припреме који су наследили од предака. Реч је о специфичном димњеном месу. Манифестација окупља велики број туриста нарочито из Бугарске, њих око 15000 дође на ову манифестацију.

Према речима Васила Андрејева окупило се 130 излагача од тога преко 70 њих који излажу сувомеснате производе. Чак 25 излагача је из Димитровграда. Ради се на заштити пренда и подршци локалних произвођача.

Дани Царибродске сушенице уз пиротске Дане пеглане кобасице најпосећенија су манифестација на југоистоку Србије.. Гранични прелаз Градина, из Бугарске ка Србији, слика као у сред сезоне, када су највеће гужве.Неки од тих људи прошли су 500 и више километара да би дошли у Димитровград, да би пробали локални специјалитет.

„Сушеница је димњено свињско месо, прављено од бутног и вратног дела свиње, спремљено на посебан начин“, објашњава директор спортско-туристичког центра Васил Андрејев.

Ова манифестација је посвећена једном домаћем специјалитету, али је прилика да се прикажу и продају и сви остали.

Поред меса ту су вина и ракије и дригу домаћи специјалитети. Гостопримљивост југа Србије није ни овог пута изостала  тако да је ово сјајна прилика за посету малом месту са великом душом – Димитровград.

Организатор манифестације је Туристичка организација Цариброд.

Извор: РТС, Н1, АГРОБИЗНИС

Фото: https://www.facebook.com/udimitrovgradu/photos

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish