Image Alt

Лесковчани заштитили и љутеницу

Лесковчани заштитили и љутеницу

Лесковац је, после роштиљ меса, ајвара и спрже, регистровао ознаку географског порекла за аутохтони прехрамбени производ под именом “лесковачка љутеница”, која се добија традиционалним начином припреме од упрженог и пастеризованог свежег парадајза и паприке, одговарајућих сорти и квалитета.

Знак заштите географског порекла која им отвара пут ка домаћим и страним купцима, у Србији носи око 80 производа. Произвођачима тих брендова који чувају национални идентитет и традицију народа, тај сертификат гарантује већу зараду и шансу да се изборе за своје место на тржишту.

Овај специјалитет, који се припрема искључиво у Јабланичком округу и неизоставан је на трпези током зиме, добија се традиционалним начином припреме од упрженог и пастеризованог свежег парадајза и паприке. То је производ густе, мазиве, хомогене структуре са видљивим комадима паприке… Љутеница је умерено слана, пријатне љутине и има избалансиран однос киселине и шећера.

Илустрација: Процедура је трајала пуне две године

 

На заштити географског порекла још једног од својих специјалитета Лесковац је радио пуне две године, а пријаву за признање имена порекла поднело је Удружење “Лесковачки ајвар”, уз подршку Регионалне привредне коморе за Јабланички и Пчињски округ.

– Драго ми је што су важност овог посла препознали и произвођачи. Ово није последњи бренд са префиксом “лесковачки” који би требало да буде заштићен, и радимо да следећи производ буде “лесковачка мућкалица” – казао је Горан Јовић, председник ове коморе.
За брендирање љутенице, Лесковац је из свог буџета издвојио близу милион динара.

– Лесковац је познат као град добре хране и високо је позициониран на мапи гастрономских центара, не само Србије, већ и целог региона. Зато смо интензивно радили на брендирању производа на које смо поносни – закључио је Горан Цветановић, председник Привременог органа града Лесковца.

Храна која буди сва чула

“ЛЕСКОВАЧКА љутеница” је позната као храна која отвара апетит и буди сва чула. У елаборату се, поред осталог, наводи да садржи око 80 одсто парадајза, сорте “воловско срце”, до 10 одсто љуте паприке, “џинке” односно “пламене”, јестиво уље, со, шећер, винско сирће, бели лук, першун и бибер.

Извор: https://www.novosti.rs/c/ekonomija/vesti/1302729/ljutenici-cuvaju-poreklo-posle-rostilj-mesa-ajvara-sprze-leskovac-zastitio-jos-jedan-specijalitet

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish