Image Alt

Крушка се враћа у наше воћњаке – цена одлична

Крушка се враћа у наше воћњаке – цена одлична

Крушка распродата по доброј цени

Због специфичних временских прилика ова година била је изазовна за нимало лаку производњу крушке. Mеђутим, како је та воћна врста све траженија  и нешто нижи принос надокнадили су одлична цена и потражња пренела је РТВ –емисија Агромозаик.

Крушка је постала дефицитарна воћна врста како у нашој земљи тако и у Европи и то из више разлога. Пре свега у односу на јабуку производња је сложенија јер је о изузетно осетљивој воћки на ниску температуру али и на биљне болести и штеточине. Нарочито је крушка осетљива на бактериозну пламењачу и крушкину буву. Поред тога у сред бачке равнице, у Руском Крстуру који је познат по производњи квалитетног поврћа а пре свега паприке, домаћини гаје крушку. Наиме, на породичном газдинству младог Филипа Раце где су популарне јабуке, 2017. године домаћини су се упустили у захтевну производњу крушке и то на површини од 15 хектара. Определили су се за различите сорте. Али бербу крећу са сортом кармен која најраније сазрева.

Избор сорти крушке

„Сорта Кармен долази на бербу почетком лета, после ње иде сорта Санта Марији онда долазимо у бербу Виљамаовке и сорте Конферанс. Тада завршавамо са првим делом бербе крушке, прелазимо на јабуку која је такође  засађена на нашем имању. Онда се враћамо из јабуке кад беремо Пакамс тријумф који је најкасније у берби. Код нас се најбоље показала и  најпопуларнија је сорта Виљамовка јер се она највише тражи јер се  јако добро продаје за индустрију зато што сви праве ту славну ракију. Али, такође сорта Пакамс тријумф коју смо посадили је јако интересантна. Ову сорту још називају и јесењом виљамовком јер је слична виљамовки али сазрева касније. Надамо да ће она бити интересантна за продају. Наш засад је веома млад,  најстарија је  парцела где се налази седмогодишња виљамовка. Међутим овде бих посебно истакао код нас ретку сорте Конферанс, сорту која се углавном сади у Белгији, Холандији и Пољској али смо ми пробали да је посадимо код нас тако да је то наш експеримент. Верујем да ће бити успешна и да може  имати добре резултате. У другој години смо имали јако лепе приносе од 10 тона по хектару што јако јако добро“каже Филип.

Илустрација: Утовар стајњака за ђубрење – за успешну производњу крушке потребна су органска и минерална ђубрива

Ђубрење стајњаком и минералним ђубривима

На крају у хладњачи су остали само плодови јабуке што говори о могућностима пласмана и тражњи за крушком. Ови дани иначе су резервисани за резидбу. Такође, ради се јесења заштита воћки али и друге агротехничке мере попут ђубрења.

„Кренули смо да бацамо минерална ђубрива, али ми  бацамо и стајњак који је веома важан по мени. Ми конкретно бацамо овчији стајњак. Релативно га је било тешко набавити. Сада имамо у комшилуку домаћина који се бави овчарством и развија посао тако да ће у будућности бити лакше. Иначе, морам да нагласим да ова година није била повољна за пољопривредну производњу због обилних падавина. Такође, биле су и ниске температуре на почетку вегетације. Принос крушке био је нешто мањи. Инжењери за заштиту биља имали су пуне руке посла, посебно у контроли крушкине буве. Ипак, лошији принос надокнадила је добра цена од 80 РСД по килограму крушке за прву класу. Имали смо принос од 15 тона али се надам да ће ићи и преко тога јер нам воћњак тек улази у неку озбиљнију фазу.

Да ли сте чули за бодљикаве крушке: Потичу са Малте а могу да се купе и код нас

Извор: Агромозаик, Агробизнис, Агропресс

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish