Image Alt

Качамак све популарнији и све скупљи

Качамак све популарнији и све скупљи

Старинско јело, које се у прошлости сматрало сиротињском храном ове зиме је доживело невероватно популарност, након што је јавност сазнала да једна порција у ски-центру у Колашину кошта читавих 30 евра. Качамак је стога повратио стару славу и један је од најтраженијих специјалитета у ресторанима у којима се служи домаћа, традициоална храна. Далеко јефтињи него у Црној, већ деценијама уназад прави се на Равној Гори и то по посебном рецепту, који се као наслеђе преноси са колена на колено.

“Прави старински качамак са кајмаком и сланиницом, кува се у сланој води и да се добро скува. Дакле, најважније је да се пројино брашно лепо скува и онда га запржимо са препрженом сланиницом, додамо мало масти, соли и кајмака, потом се дода сир. Потребно је да се дуго меша како би био добро скуван. Посебно га декоришемо. Без сира и кајмака качамак није качамак”, каже за РИНУ Душица Вулићевић куварица која познаје све тајне кухиње и једна од ретких која зна да скува качамак по старинском рецепту.

Душица Вулићевић, изврсна куварица са Гојне Горе каже да је ове сезоне у Дому у Прањима качамак веома тражен и да се прави свако јутро за доручак. Додаје да има четворо деце и да и њима радо спрема овај специјалитет.

“Имам три кћери и сина и сви врло радо поједу овај наш домаћи качамак. Рецепт сам научила од мајке и баке које су ме научиле свим кулинарским вештинама”, каже Душица.

Оно што свакако привлачи госте у Дом у Прањанима осим врућег качамака за доручак су и бројни други специјалитети. Како каже куварица, на порцијама се не штеди а цене су далеко ниже и приступачније него у градским ресторанима.

Извор: https://mondo.rs/Info/Drustvo/a1900796/Kacamak-sve-popularniji-u-restoranima.html

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish