Image Alt

Како се прави српско јело проглашено за најбоље на свету

Како се прави српско јело проглашено за најбоље на свету

Гастрономски портал “Тасте Атлас” сврстао је сврљишки белмуж на прво место у категорији јела са сиром, испред чувених специјалитета из Француске, Бугарске, Грузије. Ово је други пут да овај специјалитет добија светску пажњу, након што је прошла година на тој листи био на трећем месту. Таква популаризација је довела до већег тражења овог производа који се налази на листи нематеријалног културног наслеђа Србије.

Нека храна сврљишких пастира, данас специјалитет који је Сврљиг ставио на светску гастрономску мапу. Тајна је, кажу познаваоци, у квалитетном овчијем и краљевском сиру са Сврлишких планина и дугом мешању за које је потребна снага.

Сладунка Ђорђевић из села Варош каже да је најважнији добар млади сир: „Пет минута док се отопи, касније се додаје брашно пројино и пшенично.

Сврљишка млекара, која је ово јело брендирала са намером да сачува традицију сврљишког краја и белмуж учини доступним сладокусцима широм Србије, сада има више посла.

„Ресторани, кафане, продавнице, имају већу потражњу, јер људи су знатижељни да пробају белмуж и то се одражава на продају. Али има доста посла за нас. више тих производа у понуди“, обратио се управник министара.

Популарност белмужа није стигла преко ноћи
Белмуж, прошле године на трећем месту а ове године најбоље по оцени светских гастронома, доприносу и повећању броја туриста, па се уз овај туристички бренд, археолошки бренд промовишу и манастир. налазишта у Нишевцу, Старог Сврљига.

„Белмуж је прославио овај крај и туристе кад зову, питају да ли спремамо белмуж. Наравно да спремамо и наравно да су задовољни тиме. Долазе из Македоније, Бугарске, Енглези и Руси су нам ту свакодневно“, наводи.

Оваква популарност није дошла преко ноћи. На промоцији белмужа ради се двадесетак година кроз манифестацију посвећену тој специјалности.

„Општина Сврљиг кроз Белмужијаду улази у промоцију белмужа и сад се то враћа кроз привреду, кроз стабилизацију источног фонда, самим тим кроз већи број гастрономских туриста“, истакао је Мар председник Мирослав.

Да доприноси заради сточара показује податак да се само током три дана Белмужијаде потроши између три и четири тоне сира, за шта је потребно 15 до 20 хиљада литара млека, које је, у односу на откупну цену, тро.

Извор:https://www.rts.rs/magazin/Zanimljivosti/5698542/svrljiski-belmuz-najbolje-jelo-sa-sirom-gastronomski-portal-taste-atlas.html 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish