Image Alt

Здрави производи из тегле

Здрави производи из тегле

Душан Пантелић, рођен је у Шапцу, а тренутно живи  на релацији Шабац (Добрић) – Нови Сад. Студира на Природно-математичком факултету, на смеру – интегрисане студије мастер професор биологије и остало му је још два испита до мастер рада. Душан је спортски тип, воли често да проводи време у природи, да планинари, кампује, возим бицикл, а и да трчи.

Две велике љубави су ми биљке и храна.

“Љубав према биљкама се јавила још одмалена. Један од хобија ми је да сакупљам кактусе и остале сукуленте, као што су алоје, агаве, млечике и то радим негде око 15 година. Колекција броји близу 500 сукулената. Неке биљке су засађене у саксије, а неке су засађене директно у башти, где презиме напољу, с обзиром на то да су отпорне на ниске температуру и високу влажност земљишта током зиме, прича наш саговорник и додаје:

Са путовања се увек враћам са неком новом биљком или семеном неке необичне сорте. Тако у башти имам и 18 старих сорти парадајза, разних облика и боја – црвених, розе, црних, жутих, наранџастих, зелених, шарених. Имам разних сорти черија, тако да њега дехидрирам, а онда га стављам у хладноцеђено уље, са зачинима што може бити идеалан додатак салатама или као дресинг за разна јела.

Поред љубави према биљкама, која је била присутна одмалена, љубав према храни се код  Душана јавља након одласка  на студије у Нови Сад и самосталног живота.

С обзиром на то да избегава прерађену храну и труди се да се храни здраво, одатле долази идеја да прави џемове без шећера, заслађене урмама. Првобитно је почео да их прави из личне потребе за нечим здравим, а слатким, са воћем поузданог квалитета. Али пошто је и друштво било заинтересовано за такве производе, направио је страницу на инстаграму (@базарт.нс) где пласира своје производе и на тај начин су постали доступни и за ширу јавност. Поред основних џемова попут џема од шљиве, кајсије или малине, прави и занимљиве и неуобичајене комбинације као што су смоква-орах, крушка-лешник или јагода-чиа семенке.

Пошто је велики љубитељ воћа, а воли и пријатељима да поклања ствари које нису уобичајене, досетио  се јестивих букета, које чине воће и цвеће, што је идеалан поклон за неку другу особу.

За Нову годину прави новогодишње венчиће, од природних материјала, као што су шишарке, цитруси, разни плодови биљака које налази у природи.

Душан Пантелић верује да је ово тек почетак и да ће наћи још занимљивих начина да испољи своју креативност.

Откио нам је и тајну како кува џемове.

“Кувам их од сат до два, у зависности које је воће у питању, јер оно које има више воде, потребно је да се више кува.  Неких 15 минута пред крај кувања, додајем лимунов сок што је замена за конзерванс, што џему продужава време трајања.

У међувремену, док се џем кува, теглице стерилишем тамо што их ставим у рерну на 15 мин на 120 степени.  Врућ џем сипам у вруће теглице, а након тога иде и пастеризација, тако што тегле обложим папиром, ставим их у шерпу са водом и кувам на средњој ватри 15 минута, завршава своју причу Душан.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish