Image Alt

За килограм пршуте 300 евра, домаће и врхунско месо

За килограм пршуте 300 евра, домаће и врхунско месо

У селу Радовање, надомак Велике Плане, Марко Јевтић води фарму свиња која се издваја не само начином производње већ и врхунским квалитетом производа. На фарми се узгајају аутохтоне расе ресавка и моравка, а животиње се хране искључиво природном храном – воћем и поврћем које потиче из компанија за прераду хране.

За разлику од уобичајеног начина товљења, где свиње брзо добијају на тежини, код Јевтића овај процес траје знатно дуже. Животиње слободно бораве на отвореном, где су изложене природним условима. „Овакво окружење доприноси њиховом здрављу и отпорности, а месо које добијамо је квалитетније и другачије од индустријског,“ каже Јевтић.

Јединствена фарма у Радовању: Од традиције до врхунског квалитета

Процес прераде меса је подједнако пажљиво осмишљен. На Златибору, месо се суши на традиционалан начин – на хладном диму и уз помоћ промаје. „Овај поступак захтева време, али резултат је врхунски производ који задовољава најзахтевније купце,“ истиче Јевтић. Због специфичности производње, цена килограма пршуте достиже 300 евра.

Осим пршуте, Јевтић производи и друге врсте сушеног меса које проналазе пут до клијената у Србији и иностранству. „Имамо редовне купце међу амбасадама, познатим ресторанима и државним институцијама,“ додаје он. Упркос растућем интересовању, производња је ограничена дугим циклусом који траје најмање три године од прасета до готовог производа.

Поред узгоја свиња, Марко је покренуо и производњу јаја из слободног узгоја, а у плану му је проширење на козју и овчију производњу. Међутим, реализацију ових планова кочи недостатак обучене радне снаге.

„Традиционални приступ производњи који негујемо захтева посвећеност и знање. То је велики изазов у времену када се све брже окреће ка индустријализацији,“ објашњава Јевтић.

Ова фарма је пример како одржива пољопривреда, базирана на локалним ресурсима и традиционалним методама, може да створи врхунске производе који се високо котирају и у земљи и у иностранству.

Извор: РТС

Фото: Снимак екрана РТС

Зимска нега пса – ово мора знати сваки власник

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish