Image Alt

Зашто се каже торту красе ораси? Можда су ово одговори

Зашто се каже торту красе ораси? Можда су ово одговори

Ораси су одлична грицкалица, сјајан међуоброк за наше здравље, а пре свега одлично утичу на мозак и памћење. Наиме, ораси имају пуно нутритивних предности и налазе се на списку 30 најздравијих намирница које треба да једете сваки дан.

Имунитет

Порција ораха од 25 грама препуна је протеина, влакна и магнезијум, пише Рил симпл. Ораси су и добар извор витамина Б6.

Здраве масти

Ораси су јединствени међу орашастим плодовима јер садрже готово потпуно здраве, полинезасићене масти. Заправо, ораси су једини орашасти плод с високом количином АЛА.

КОЛИКО СЕ ДОБИЈЕ УЉА ОД 10КГ ОРАХА?

Приликом хладног пресовања ораховог уља, процењује се да се добија око 30-40% уља у односу на тежину сировог материјала. Дакле, ако имате 10 кг ораха и примените хладно пресовање, могли бисте очекивати да добијете отприлике 3-4 кг ораховог уља. Важно је напоменути да ова процена може варирати у зависности од различитих фактора, укључујући сорту ораха, степен зрелости, услове узгоја и методе прераде.

Цена сировог ораха варира у зависности од региона, сорти и квалитета. Више цене обично имају органски узгојени ораси али куповати органски орах је само маркетиншки трик јер је мање више већина ораха који се може наћи произведен скоро без икакве заштите или пак уколико је обављена третмани су били ретки а каренца покривена временом зрења ораха

Антиоксиданси

Међу орашастим плодовима, ораси имају највећу количину полифенола. То су биљни антиоксиданти који играју корисну улогу у здрављу срца, когнитивног здравља, упале и одређене врсте рака.

Когнитивно здравље

Ораси нуде важне храњиве састојке који подржавају здравље мозга, једна студија наводи да једење ораха може помоћи у побољшању успешности тестова когнитивних функција за памћење, концентрацију и брзину обраде података код одраслих.

Контролисање тежине

Одређена храна корисна је за пружање осећаја ситости и задовољства, а истраживања показују да ораси могу бити једна од њих. Повећање дневне потрошње орашастих плодова за само 12 грама повезано је са контролом апетита.

Извор: ПОЛИТИКИН Магазин

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish