Image Alt

Девет разлога зашто треба да једете ову намирницу три пута недељно

Девет разлога зашто треба да једете ову намирницу три пута недељно

Купус је једна од најздаравијих намирница коју треба редовно јести. Током зиме нутриционисти посебно препоручују кисели купус који има бројне благодети за организам. Сам процес ферментације купуса ствара корисне бактерије, односно природне пробиотике, који утиче на здравље црева и комплетног пробавног система. А, здрава црева су основ јаког имунитета који је важан у борби са болестима и вирусима.

Купус (лат. Brassica oleracea) је двогодишња, зељаста биљка која је у исхрани користи већ хиљадама година. Најстарији податак о коришћењу купуса пронађен је у Кини, а датира из периода 4.000 година пре нове ере. Кинези су купус сматрали биљком којом се постиже равнотежа у телу.

Купус се гаји у равницама, речним долинама и брдско-планинским подручјима, а може успевати и на надморским висинама до 2.000 метара. Најбоље успева на влажном и прохладном подручју, не подноси мраз, али ни јако сунце, узгаја се из расада и тражи доста воде.

Купус је поврће високе биолошке и ниске калоријске вредности, а све добробити овог поврћа се додатно појачавају кад се он укисели. Током кисељења купус пролази кроз процес ферментације који подстиче раст корисних пробиотика. Многи нутриционисти препручују да се кисели купус током зиме једе три пута недељно по од 100 г до 200 г, јер ће помоћи стомаку да лакше апсорбује витамине и минерале из хране, а истовремено смањује ризик од развоја инфекција, како дисајних, тако и мокраћних путева. Кисели купус  садржи огромне количине витамина Ц који јача имунитет и спречава развој болести. Уколико сте већ прехлађени, кисели купус може да помогне у лечењу, смири кашаљ, делује као антисептик који спречава ширење упале.

Поред пробиотика и витамина Ц кисели купус је богат витамином К (важан за згрушавање крви и здравље костију) има обиље витамина Б6 (подржава метаболизам и утиче на стварање енергије у телу) као и витамин А који је неопходан за здравље очију и коже. Кисели купус је богат фолном киселином која је неопходна за формирање ћелија и ДНК, посебно током трудноће за здравље бебе. Од минерала кисели купус има калцијум (важан за здравље костију и зуба) магнезијум (помаже правилном функционисању мишића и нервног система) гвожђе (неопходно за стварање хемоглобина и транспорт кисеоника у крви). У киселом купусу има калијума који утиче на крвни притисак и одржава равнотежу течности у организму, фосфора и дијетална влана неопходна за правилан рад црева. Садржи антиоксидансе попут полифенола и бета-каротена који неутралишу слободне радикале и штите ћелије од оштећења, мање количине протеина и угљених хидрата, а практично је без масти, па 100 грама киселог купуса има свега 25 калорија.

Кисели купус се већ хиљадама година користи као лек у народној медицини за лечење и ублажавање различитих здравствених проблема и тегова.

Проблеми са варењем и стомаком – захваљујући пробиотицима, кисели купус помаже у обнављању и одржавању здраве цревне микрофлоре, што је корисно код пролива, затвора и надутости.

Мамурлук – Расол од киселог купуса се користи за ефикасан лек против мамурлука.

Проблеми са дебелим цревом – кисели купус и расол побољшава рад црева и спречава настанак опстипације, јача имунитет и чува од грипа током зиме.

Болести дисајних путева – код прехлада, кашља и бронхитиса, у народној медицини препоручује се топли расол као лек за разбијање секрета и олакшавање дисања.

Реуматизам и болови у зглобовима – облоге од киселог купуса користе се за ублажавање болова код реуматизма, артритиса и других упалних стања зглобова.

Дијабетес – захваљујући ниском гликемијском индексу и малом садржају угљених хидрата, кисели купус је користан за регулисање нивоа шећера у крви.

Детоксикација организма – расол се у народној медицини користи као средство за чишћење јетре и крви од токсина, решава проблеме са кожом, а може се користити споља као облог код екцема, псоријазе и упалних промена на кожи, као и за ублажавање свраба. Као облог код реуме могу да се користе и листови киселог купуса.

Анемија – с обзиром на то да садржи велике количине витамина Ц, који побољшава апсорпцију гвожђа, кисели купус се препоручује као додатак исхрани за особе са анемијом.

Опоравак после тешких болести – кисели купус се препоручује као храњиву намирница за јачање организма и опоравак након тешких болести или операције.

Иако је кисели купус изузетно здрав требало би да га избегавају људи са високим крвним притиском због велике количине соли која може да доведе до задржавање воде у организму и пораста притиска. Из истог разлога се не препоручује бубрежним болесницима, али ни онима који имају проблем са штитном жлездом. Наиме, кисели купус и други ферментисани производи од купуса садрже гоитрогене, супстанце које могу ометати апсорпцију јода и утицати на функционисање штитасте жлезде, нарочито код особа са хипотиреозом (смањеним радом штитасте жлезде). Опрез се саветује особама са чиром на желуцу, јер киселина из киселог купуса може да иритира слузокожу желуца и погорша симптоме гастритиса, рефлукса (GERD) или чира на желуцу и дванаестопалачном цреву. Не препоручује се ни особама са синдромом иритабилног црева (IBS), онима који су склони задржавању воде у организму, као ни особама које имају проблем са дијарејом, јер може погоршати стање. Зато је препорука да пре употребе киселог купуса и расола, посебно у сврху олакшавања тегоба, консултујете свог лекара.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish