Image Alt

Да ли сте чули за стазе сира и меда?

Да ли сте чули за стазе сира и меда?

Стазе сира и меда Источне Херцеговине представљају путовање кроз гурманску магију вриједних и племенитих горштака.

Херцеговина, земља која на магичан начин уједињује знање, умијеће и племенитост својих становника са суровом климом и често пута оскудним земљишним ресурсима, те ствара производе које морате пробати у животу. Иако не једини, али понајбољи производи Источне Херцеговине, свакако су сир и мед.

Ако се упутите из ниске Херцеговине од Требиња, преко Љубиња, Берковића, Билеће до високе Херцеговине Гацка, Калиновика и Невесиња наилазићете на домаћине који свој живот проводе уједињени с природом у борби и љубави. Та борба уз велику љубав је кроз вијекове преносила знања која су створила неке од производа јединствених у свијету какав је сир из мијеха.

У Херцеговини се прави од 14. вијека прави сир из мијеха. Настао је као резултат људске потребе да намирнице чува дужи временски период. Сир из мијеха се прави од свјежег крављег, овчијег или козијег млијека или њиховом мјешавином. Одмах по мужи млијеко се засирава и прави велика сирна груда која се циједи под природним тегом каменом око 24 сата. Груде се затим ломе и соле и стављају у задимљену овчију мјешину. Сир се добро сабије у мијех дрвеним набијачем или руком, а затим се конопом завеже отвор кроз који је сир стављан у мјешину. Пуна мјешина се ставља на дрвене даске гђе зрије.

Умијеће прављења мјешине је занат очуван вијековима, те се сматра можда најстаријим покушајем чувања млијечних производа на дужи временски период. Мјешина се прави од комплетне овчије коже са које се обрије вуна, затим се опере, завежу се отвори, надува и објеси на дим пар дана да се осуши. Осушена мјешина се опере и спремна је за стављање сира. Посао нимало лак. Изум карактеристичан за крајеве са тешким животним условима. Али и људе који, баш због тешког живота више вреднују све племените и вриједне људе изван свога краја.

Још један гурмански драгуљ из Херцеговине је кајмак из мијеха.

Прави се од прокуханог крављег или овчијег млијека и које се „разлијева“ на дрвене посуде „шкипе“ гђе одстоји најмање 24 сата. Након тога кора се скида и слаже у кацу гђе се оциједи десетак дана, а затим пребацује у припремљени мијех гђе зрије око два мјесеца.

Илустрација: Умијеће прављења сира и кајмака из мешине је занат очуван вековима

Кајмак из мијеха поприма окусе мјешине и херцеговачких планинских пашњака који су карактеристични по великом биодиверзитету планинских трава. Кајмак из мијеха у комбинацији са печеним кромпиром званим „поле“ је нешто што не смијете пропустити да пробате у Херцеговини.

Мед из Херцеговине је најтраженији мед у Босни и Херцеговини, а и изван њених граница. Зашто? Па зато што Херцеговачко сунце измами најразличитије цвјетове и траве да расту по кршевитој херцеговачкој земљи. Зато у свом животу не смијете пропустити да пробате херцеговачки мед, посебно онај од кадуље, вријеска или зановијети, биљака које у Херцеговини имају посебну снагу и арому.

Извор: https://seesrpska.com/znate-li-u-cemu-se-sve-uziva-na-stazama-sira-i-meda/

ФОТО: Facebook Slow Food Convivium Требиње, Херцеговина

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish