Image Alt

Да ли сте чули за Млечни пут у Горњој Горевници код Чачка?

Да ли сте чули за Млечни пут у Горњој Горевници код Чачка?

Јединствена и једна од највећих манифестација посвећена производима од млека одржава се данас сутра у Горњој Горевници код Чачка.

– Ради се о продајном сајму и дегустацији кајмака и најбољих врста сирева из региона. Многи посетиоци биће у прилици да окусе рертке врсте ових производа, али и да их купе. На штандовима ће се поред домаћих крављих сирева наћи овчији, козји али и магарећи, за којег кажу да је један од најскупљих сирева на свету – рекао је за РИНУ Гвозден Николић, идејни творац ове манифестације.

Нема ко није пробао млади или стари кајмак, млади или стари сир, попио чашу јогурта или кефира, захватио кашику павлаке или киселог млека, сладио се качкаваљем, моцарелом или паприком напуњеном павлаком.

Ове године је рекордан број учесника око 50 излагача, са разноврсним сиревима.Ово је велики значај за ово село. Доста младих живи у овом селу. Наравно на манифестацији су и сиреви из манастира Суково. На 18 км источно од Пирота, на десној обали реке Јерме, у близини села Суково, у подножју брда Царев камен, смештен је манастир посвећен Успењу Пресвете Богородице, у народу познатији под именом Суковски манастир. Монахиња Марта истиче да имају и пластеничку производњу, тако да ништа не купују, имају за своје потребе.

“Углавном сам ја задужена за млекарицу и од самог почетка сам желела да правимо пуномасне качкаваље са разним зачинима. У нашем асортиману имамо крсташ, стар 40 дана, имамо и старе качкаваље које смо назвали деликатеси, који су стари четири месеца. Ту су и качкаваљи са зачинима: сусамом, наном, кимом, чубрицом, сувим грожђем, орахом, босиљком, ориганом, белим луком, рузмарином. Реч је о сиревима у које се додају лековите биљке, а качкаваљ, као и сир, праве се на традиционални пиротски начин. Ново у понуди је и павлака са топљеним качкаваљем, одличног укуса, имали смо ту част да пробамо.

Ту је и сир ћубек, односно “ружа качкаваља” који остаје као вишак када се сир пакује у калупе. Приликом прављења сира издваја се масноћа од које праве најквалитетнији маслац а од сурутке праве урду која је идеална за оне који не смеју да једу “јаке” сиреве.

Козји сир који производи пољопривредно домаћинство Будимировић из Глушаца један је од брендова општине Богатић, а тај статус стекао је квалитетом који је потврђен признањима освојеним на сајмовима хране и пића у Србији и у иностранству.

Основни производ пољопривредног домаћинства Будимировић је, како објашњава, козји сир и чубром у храстовој кори са плеснима, а касније је то оплемењено и тартуфима што је, по његовим речима, „врх у производњи козјег сира“.

На манифестацији учествује и млекара Сувобор из Прањана. Породица Глишић се бави млечним говедарством, познати су по одличном кајмаку.

Извор:

Mlečni put u Gornjoj Gorevnici kod Čačka

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish