Image Alt

Да ли нам се на трпезе враћа стара житарица?

Да ли нам се на трпезе враћа стара житарица?

На скупу лидера највећих светских економија у престоници Индије протеклог викенда, на менију су биле две ствари: геополитика и просо. Занемарена, али одржива житарица, некада познат само као храна за птице, налазила се на сваком хотелском менију у граду, док су челници незападних земаља преузимали доминацију над Западом у договорима око глобалних промена, пише британски Гардијан.

Неформалну Г20 групу основале су западне земље пре готово четврт века са намером да незападним земљама наметну своје економске моделе и политику и да их на тај начин контролишу, истичу аналитичари. Ове године, Индија је настојала да искористи место председавајућег Г20 како би погурала имиџ земље као економске силе и лидера глобалног Југа, али и као платформу за промовисање скромног проса, дуго запостављене житарице. Индија је највећи светски произвођач проса, које представљала и трећину потрошачке корпе у тој земљи.

С обзиром на то да су већ убедили Генералну скупштину УН да се ова година прогласи “Међународном годином проса”, Индуси су стране лидере на самиту прошле суботе почастили и специјално креираним ручком, осмишљеним тако да покаже да просо не заслужује своју ниску репутацију.

Стартери који су послужени гостима укључивали су хрскаво лишће проса преливено јогуртом и чатнијем, а главно јело била је галета од локалног воћа џекфрута са глазираним шумским печуркама, просом и Керала црвеним пиринчем. Просо се чак пробило и у десерт у облику пудинга са мирисом кардамома.

 

У међувремену, међу активностима предвиђеним за супружнике лидера Г20, нашла се и посета произвођачима проса названа “Од фарме до виљушке”.

Просо припада групи тврђих усева, може да се узгаја у неповољним, топлим условима и не захтева огромне количине воде као пиринач, што га чини много еколошки прихватљивијим и профитабилнијим за пољопривреднике.

Индијска влада се нада да може да изазове глобалну помаму за просом, сличну изненадном оживљавању киное након што је та житарица проглашена суперхраном и што је постала изузетно популарна на Западу.

Хотели широм индијске престонице који су били домаћини светским лидерима, са задовољством су прихватили меморандум о просу. Дипак Рана, главни кувар у хотелу „Розен ганџес”, дизајнирао је цео послужавник на бази проса, укључујући и палачинке од овог зрневља. Он каже да просо има „благ, веома суптилан укус, као авокадо”.

– Морате да додате мало зачина да бисте побољшали његов укус, што није много тешко урадити – додаје Рана.

Анкур Гулати, извршни кувар у хотелу Клериџис у Делхију, где је одсео француски председник Емануел Макрон, истиче да је просо интегрисао у готово сваки елемент свог менија за госте самита Г20, што је отежало избегавање ове житарице.

Не само да су кувари у том хотелу направили индијске специјалитете за доручак као што су идли, доса, поха и штапићи од проса, већ су скували и пасту од проса, рижото, равиоле, кнедле, пржени пиринач и пад таи нудле са просом.

– Људи имају погрешну представу да просо није укусно – каже Гулати, и додаје:

– Укусно је, али ради се о томе како га правите. Мало га је тешко сварити, али ако се скува на прави начин, укус испадне заиста сјајан.

У Таџ паласу, где је одсео кинески премијер Ли Ђијанг, кувар Мод Муштак истиче да је био изненађен колико су његови експерименти са просом добро прошли.

Његов омиљени изум на менију била је варијанта кичдија, индијског јела које се традиционално прави са пиринчем и сочивом, уместо којег је користио просо.

– Никада нисам јео толико укусан кичди. Верујем да ће ускоро јела на бази проса бити мејнстрим у ресторанима у Индији, али и иностранству.

Фото: Freepik

Извор: https://magazin.politika.rs/scc/clanak/566351/gastronomija/hrana-za-ptice-zitarica

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish