Image Alt

Да ли знате шта је таран и како се прави?

Да ли знате шта је таран и како се прави?

У суботу, 22. јуна, на Рисарском салашу у Ђурђину одржана је радионица прављења тарана у организацији Удружења буњевачких Хрвата Дужијанац. И ове године радионица је окупила око 20 вредних Суботичана, Жедничана и Ђурђина, које су од брашна, воде и јаја направиле домаћу тарану, која ће се кувати на такмичењу у цртању 13. јула.

Радионица за све генерације

Чланица Дужијана Марија Кујунџић из Суботице већ годинама је организатор ове радионице. Каже да на овај начин покушавају да сачувају од заборава уметност прављења овог традиционалног буњевачког јела и пренесу је на млађе генерације.

»Направили смо тарану коју ће кувати такмичари у кувању овог јела током такмичења у цртању. Вредне жене направиле су 25 кг тарана од брашна, јаја и воде. Ово ће бити довољно за пријављене тимове за такмичење, обично шест до осам сваке године. Задовољна сам излазношћу жена, само што сваке године испадну исте. Волели бисмо да нам се придруже неки нови, млађи људи, што је делом и сврха наше радионице. Већина присутних жена је из Ђурђина, овде су домаћи, а највише учествују и помажу у организацији цртачког ручка (доручка) за такмичење у цртању, јер сваке године пеку хлеб и праве киселу за њега. “, каже Кујунџић, који је између осталог и женски координатор за цртачки ручак.

Од ове таране, како каже, неће остати ништа на продају, али ће вредне жене зарадити више, а посетиоци такмичења у цртању имаће прилику да купе домаћу суву тарану на једном од продајних штандова. Радионици је сваке године, па и ове, присуствовала Зорица Ивковић из Суботице. Често прави домаћу тарану за себе и друге и радо је тај процес поделила са нама.

»Када правим тарану, правим је од 3 кг брашна, 13 јаја, 2 дл воде и кашичице соли. Мешам састојке, односно постепено све додајем уз стално трљање длановима. Трља се док се не добије компактна маса теста, која се затим ставља у ток и трља длановима. Оно што прође кроз ток ставља се у сито, сеје и оно што остане у ситу се омлати. Мора добро да се осуши, па се ставља на столњаке, најбоље је када су раширени напољу, да се суше природно, на сунцу. За добро осушену тарану потребно је седам дана. Док је тарана на столњаку, треба је повремено окретати да се равномерно осуши и како би се додатно обликовала“, каже Ивковић.

Дегустација направљеног

Иако је добро осушеној тарани потребно неколико дана сушења, ако се одмах кува, може се користити и тарана направљена истог дана. Овако су ове окупљене жене одмах окусиле оно што су направиле, захваљујући куварици Славици Прћић из Ђурђина. Прћић је више пута учествовала на такмичењу у кувању тарана на Такмичењу цртежа, где је једном освојила прво место. Ова велика мајсторица тарана кувања открила нам је своје мале тајне.

»За шест особа потребно је 0,5 кг тарана, 2 главице црног лука, 2-3 кромпира, домаћа дивиница (кобасица), количина по жељи, млевена црвена паприка, поврће, бибер и со по укусу и 2,5 л воде. Прво се загрева домаћа маст. Додати црни лук који је мало посољен да не би загорео и дао јак мирис. Продинста се и када постану стаклени и омекша, додаје се кромпир исечен на коцкице. Све се динста неколико минута па се додаје домаћа кобасица исечена на колутиће. Ставите мало млевене црвене паприке и прелијте водом. Када се кромпир скува, додаје се тарана, ако је свежа, као што је овде био случај. Ако имате јако осушену, стару тарану, додајте је када је кромпир напола скуван. Кад тарана набубри, ручак је готов“, каже Прћић.

Поред кувања, Прћић прави и домаћу тарану. Каже да је најбоље да се прави лети, али када сунце није јако, да не би изашла жута боја.

»Тарана се најчешће прави у августу. Није добро када је сунце јако, а није добро ни када је влажно време. Обично се прави када се преоре, увуче слама и заврше послови. Отпушта се шпедитер, простиру се чаршави (столњаци) и прави се тарана за целу годину. Кад год су направили пуну врећу тарана, а то је било добро целе зиме.”

Ј. Д. Б.

Извор: Хрватска ријеч

Фото: УБХ”Дужијанца”, Ивана Пиуковић, извор: https://www.facebook.com/p/Du%C5%BEijanca-100071393690943/

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish