Image Alt

Да ли знате шта је бунгур и како се припрема?

Да ли знате шта је бунгур и како се припрема?

Бунгур је једно од најстаријих српских јела које је, на жалост, временом потпуно нестало са наших трпеза. Бунгур је изузетно здраво јело које се прави од пшенице уз додатак меса, врло је издашно а припремало се и служило за славе, мобе, свадбе… Ово јело води порекло из Персије а верује се да су га на наше просторе донеле Османлије.
Некада се највише припремало у селима око Западне Мораве и сматрало се да је по укусу и квалитету може служити и на царским дворовима, што се и дешавало, али и на трпезама највећих сиромаха. Прича се да је свака кућа српским селима око Мораве имала камени жрвањ на коме се млела пшеница за бунгур, а данас може да послужи и машиница за млевење меса. Може да се припрема од разних врста намирница, некад се у њега убацивало и димљено месо које је давало посебан шмек јелу.

Илустрација: Пшеница је главни састојак овог старог јела / ФОТО: Pixabay

Основни састојак овог јела је пшеница од целог зрна која се кува уз разне друге додатке као што је кајмак и димљено месо. Даје доста енергије зато се осим за свечане прилике припремало и пред тешке радове на пољу као што је жетва. У књизи “Кувар здраве хране наших бака и дедова”, Јована Максимовића, налази се рецепт за јело “бунгур”. Аутор наводи да је рецепт за то јело забележио учитељ Јеремија Павловић из Крагујевачке Јасенице у својој збирци народних умотворина.
На бунгуру су одрастале генерације и генерације народа овог дела Србије, а онда је пао у заборав све до 2016. године, када су мештани села Вујетинци код Чачка „оживели“ сећање на ово јело и организовали светковину у његову част.
Ово јело припрема се на тихој ватри, нема запршку а једе се без хлеба. Постоје разне варијанте овог јела са и без меса, печурака и све зависи од личног укуса, јер је могућа комбинација различитих намирница. Ми вам доносимо основни рецепт који можете прилагођавати како вам одговара.

РЕЦЕПТ:
Састојци:

700 г пшенице
300 г кајмака
2 дл млека

Припрема:
Очишћену и опрану пшеницу кувати око један сат док зрно не омекша. Пшеницу оцедити, охладити и самлети на машини за млевење меса. Тако припремљену пшеницу ставити у посуду, налити водом, посолити и ставити да се кува на тихој ватри. Кад је пшеница кувана, додати кајмак измешан са млеком, све добро промешати и послужити.

Извор: Етносрб

ФОТО: Printscreen Youtube

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish