Image Alt

Да ли знате шта је бркуша и зашто је добра?

Да ли знате шта је бркуша и зашто је добра?

У Милан Кнежини, надомак Кнежева, традиционални специјалитети попут Влашићког сира, кнежевске цицваре, и угарске пастрмке не само да обиљежавају културно насљеђе већ и чувају дух овог подручја.

Један од истакнутих локалних произвођача је “Газдинство Бајић” с.п., смјештено на имању Миће Бајића, чувара биолошке разноликости који, попут својих предака, на пољима високе ‘вр’овине’ узгаја стару сорту пшенице – бркушу, на традиционалан начин.

Бркуша се сматра једном од најстаријих аутохтоних сорти пшенице с овог подручја. Иако је током 60-их година избачена из производње приликом инвентаризације нових хибридних сорти, опстала је једино у екстензивним пољопривредним подручјима, као што су планинска подручја области Милан Кнежине. Од бркуше се на млину меље интегрално брашно Брк, које се одликује пробављивим глутеном и бројним антиоксидативним и антирадикалним својствима. Из овог брашна прави се чувена кнежевска погача и многе друге делиције. Ово брашно је присутно и на тржишту САД-а.

Не смијемо заборавити ни занатско “Житос пиво”, пиво с посебном нотом и аромом, које се прави с природном планинском изворском водом. Житос ће ускоро бити доступан на точење и у пубовима. Ови производи представљају додатну вриједност која доприноси аутентичној и квалитетној гастрономији и понуди овог подручја.

Област Милан Кнежине не само да крије скривене бисере, већ и позива истраживаче и љубитеље кулинарства, културе, традиције и природе да се упусте у ово изузетно путовање. Ово подручје не само да чува наслијеђе, већ и нуди изузетан доживљај за све који га посјете.

Извор: https://seesrpska.com/ukusi/gazdinstvo-bajic-cuva-ukuse-tradicije-18-2-2024

ФОТО: Pixabay

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish