Image Alt

Да ли знате да имамо 8 врста меда које су заштићене?

Да ли знате да имамо 8 врста меда које су заштићене?

Ртањски, који се производи на деловима територије Сокобање и Бољевца, добио овлашћеног корисника

Србија има осам врста меда с регистрованом ознаком географског порекла: хомољски, фрушкогорски липов мед, качерски, ђердапски, власински, делиблатски и ртањски, као и мед с Таре.

Ртањски мед је почетком ове године добио првог овлашћеног корисника. Реч о удружењу „Локална акциона група Ртањ” из Сокобање, која за сада окупља 30 индивидуалних произвођача овог меда који су прошли процес сертификације. Индивидуални произвођачи су кроз сертификацију потврдили географско порекло, као и гарантован квалитет и специфична својства ртањског меда који производе.

Како је пренео „Агроклуб”, ртањски мед је заштићена географска ознака за вишецветни мед који се производи искључиво на деловима територија Сокобања и Бољевац, односно на дефинисаном географском подручју планине Ртањ.

Истиче се да је захваљујући флористичком богатству планине Ртањ, на којој се налази 17,55 одсто укупног броја врста и подврста флоре Србије, у ртањском меду анализом идентификовано чак 96 типова полена.

 

Такође, у флори планине Ртањ утврђено је 25 ендемичних врста и подврста флоре што представља показатељ изузетне оригиналности географског подручја на којем се производи ртањски мед, истакнуто је на сајту Заводу за интелектуалну својину.

Боја овог меда варира од светло окер жуте до боје светлог ћилибара, а укус се развија од умерено киселог преко умереног до интензивног слатког.

Његов мирис и арома представљају хармоничну комбинацију биљних, воћних и цветних нота које могу бити веома суптилне, једва уочљиве до умерено изражене. Мирис подсећа на осушено биље, ферментисано и прерађено воће, проткано лаганим цветним мирисима.

Ознаке географског порекла су заједнички назив за две врсте ознака: име порекла и географску ознаку којима се означавају природни производи (вода, камен итд.), пољопривредни (купус, бели лук, малина…), прехрамбени производи (сир, кулен, кобасица…), индустријски производи (пиво и сл.), производи домаће радиности (ћилим, вез…) и услуге (Чигота).

Извор: Политика

Ивана Алибуновић

 

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish