Време је да причамо о цени прасади ево колика је сада!
На северу Баната, у Кикинди, Далибор Ковачевић води једну од ретких мини-фарми посвећених свињогојству у овом крају. Иако ова регија није традиционално позната по сточарству, Далибор се истиче као пример упорности у професији која је све мање популарна међу младима. Цена прасади тренутно варира између 450 и 500 динара по килограму живе ваге, што је, према његовим речима, задовољавајуће за произвођаче који улажу у квалитет.
На фарми доминирају расе попут Дурока, Пиатрена, Ландраса и Јоркшира, као и њихове укрштене варијанте које се, како каже Далибор, најбоље показују у пракси. Ове расе дају прасад високог квалитета, погодну за даљу прераду и клање, што је кључно у индустрији где купци све више траже проверену и врхунску робу. Поред расне структуре, пажња се поклања и исхрани, хигијени, као и условима узгоја, јер само тако може да се оправда виша цена на тржишту.
“Имам пет нерастова и 23 крмаче, што је мој максимум за одржив узгој. Ово је посао који захтева потпуну посвећеност. Нема одмора, нема слободних дана – ово је рад 24 сата, сваки дан у години,” објашњава Далибор, наглашавајући да није лако привући младе у ову браншу. Како каже, многи одустају након губитака услед болести прасади, лоше цене на тржишту или недостатка ресурса.
Година 2024. била је изазовна, посебно због лоше ситуације у ратарској производњи која је додатно поскупела храну за стоку. Ипак, Далибор успева да одржи квалитет захваљујући затвореној производњи – све, од узгоја до продаје, дешава се на његовој фарми. “Без таквог система, тешко је опстати у овом послу,” признаје он.
Далибор истиче да млади све мање желе да “запрљају руке” у свињцу, јер посао није ни лак ни брз начин до зараде. “Има много труда, зноја, а понекад и разочарања. Али ко уложи срце и дисциплину, може да види плодове свог рада,” каже овај произвођач, додајући да му је циљ да покаже да и Кикинда може бити позната по квалитетном свињогојству.
Пред празнике, Далибор апелује на купце да препознају вредност домаће производње. “Ако желите квалитет, то мора и да се плати. Али, верујте ми, сваки динар уложен у квалитетно прасе са Баната вреди.” Његова фарма је пример како се традиционалне вредности и савремени изазови могу спојити у одржив и успешан посао.
Извор: РТВ
Фото: Архива