Image Alt

Бермет из Сремских Карловаца служио се на Титанику

Бермет из Сремских Карловаца служио се на Титанику

Бермет, јединствено ароматично питко десертно вино, оставља снажан утисак на први гутљај и прати га безброј легенди и прича. Ово чаробно пиће отварало је врата средњовековних дворова Европе и проналазило своје место чак и на винским картама бечких хотела у време Марије Терезије.Фасцинантно је откриће да су, 73 године након потонућа Титаника, флаше бермета из Сремских Карловаца пронађене у олупинама, откривајући своје дуго чуване тајне.

Карловачки виноградари поседују тајни састојак који чини овај напитак посебним.

Његова припрема укључује 27 врста разноврсног лековитог биља, а пелин му даје специфичну горчину, док цветови других ароматичних биљака пружају изузетан мирис, а укус потиче од плодова истих.
Захарије Стефановић Орфелин, просветитељ и велики ум српске историје, оставио нам је драгоцен запис о винарству у својој књизи „Искусни подрумар“.

Он је, још у 18. веку, покушао да српска вина подигне на светски ниво и у својој књизи нуди неколико стотина рецепата за прављење разних алкохолних и безалкохолних напитака, укључујући и бермет.

Ова књига представља прво такво дело на српском језику и описује начин и време бербе и сушења лековитог биља, као и корисност и лековита својства разних приправака направљених од више од 200 домаћих и егзотичних биљака.

Легенда каже да се за време Аустроугарске владавине речна лука налазила у Карловцима, одакле се вино, између осталог, превозило за Беч.
Када је Марија Терезија први пут пробала бермет, била је одушевљена и одмах је желела да сазна одакле долази ово необично и мирисно пиће.

Након сазнања да је бермет произведен у малој регији око Карловаца, из које су мушкарци често били регрутовани у ратове, царица је одлучила да ослободи фрушкогорске мушкарце од обавезе војне службе, дајући им могућност да се посвете неометаној производњи вина.

Карловачки винари су применили један лукав маркетиншки трик како би промовисали бермет. Плаћали су наше студенте да се лепо обуку и оду на ручак у луксузне бечке ресторане.

Током оброка, ти студенти би конобаре питали да ли у понуди имају квалитетни карловачки бермет.

Након неколико захтева, газде ресторана су схватиле да је ово популарно вино које морају имати у својој понуди. Тако су стигле поруџбине за бермет адресиране на Сремске Карловце.
Још једна занимљива прича која прати развој бермета води нас у Војводину, тачније у Сремске Карловце. Иако не постоје званични записи, легенда каже да се бермет нашао на винској карти луксузне класе на највећем прекоокеанском броду Титаник.

Ово вино, названо „Ауспрух“ или самоток, као део богате понуде пића, путује са Титаником, сведочећи о његовом невероватном путовању и трагичном крају у леденим водама Атлантског океана.

Бермет је вино које је обележило историју и постало део легенде. Његова прича одушевљава љубитеље вина широм света, а његов непоновљив укус и мирис пружају незаборавно искуство сваком дегустатору. Препустите се чарима овог јединственог пића и истражите свет бермета из Сремских Карловаца.

Извор: https://gradskeinfo.rs/carobno-pice-iz-okoline-novog-sada-koje-se-sluzilo-na-cuvenom-titaniku-17-07-2023/

ФОТО: Pixabay

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish