Image Alt

Бањалучки ћевап добија признање и статус

Бањалучки ћевап добија признање и статус

Стручни тим за израду спецификације бањалучког ћевапа завршио свој шестомјесечни посао на изради спецификације бањалучког ћевапа као гарантовано традиционалног јела, а која је услов за брендирање овог нашег традиционалног специјалитета.

Поручено је ово из Одељења за приреду и локални економски развој, а овлаштени потписник овог Одељења поручила како је израда спецификације бањалучког ћевапа за стицање статуса заштићеног традиционалног специјалитета је сложен поступак.

– То је поступак који је обухватио како израду описа производа укључујући његова главна физикална, хемијска, микробиолошка и органолептичка својства која доказују његову специфичност уз провођење низа лабараторијских анализа, преко описа методе производње како ћевапа тако и лепиње која је саставни дио гарантовано традиционалног јела до начина његове припреме – изјавила је Александра Симић, овлаштени потписник Одељења за привреду и локални економски развој.

Наведена спецификација заједно са осталом потребном документацијом биће упуће а Агенцији за безбједност хране БиХ, која проводи процедуру брендирања.

Претпоставка је бањалучки ћевап до прољећа може добити респектабилан статус гарантовано традиционалног јела.

Симићева је додала да су главни носиоци ове активности били еминентни стручњаци са Технолошког факултета Универзитета у Бањалуци и ЈУ Ветеринарског института РС „др Васо Бутозан“ али и чланови Удружења за очување „бањалучког ћевапа“ тј. познате бањалучке ћевабџије као и произвођачи лепиња, без којих се поступак израде спецификације бањалучког ћевапа као гарантовано традиционалног јела не би могао ни замислити.

Извор и ФОТО: https://seesrpska.com/banjalucki-cevap-do-proljeca-dobija-zvanicno-priznanje-i-status/

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish