Image Alt

Аустралорп: Елеганција и економичност у живинарству

Аустралорп: Елеганција и економичност у живинарству

Аустралорп, раса кокошака пореклом из Аустралије, све је популарнија на малим и средњим газдинствима у Србији. На имању породице Милојевић у селу Грабовац, код Свилајнца, ова раса је постала симбол успешног споја традиционалног узгоја и модерних захтева производње.

Карактеристике Аустралорпа

Аустралорп је препознатљив по свом изузетном изгледу – црно перје са зеленкастим одсјајем чини га једним од најлепших представника живинарства. Али ова раса није цењена само због естетике. Њена основна предност је висока носивост јаја, која може достићи и до 200 јаја годишње. Јаја су одличног квалитета, а њихова величина се повећава с годинама кокошке.

Осим тога, Аустралорп је веома издржљив и добро се прилагођава различитим климатским условима. Ипак, њихов узгој захтева посебну пажњу, посебно у првих годину дана. “Прва година је најризичнија јер су пилићи осетљиви на промене температуре и болести”, истиче Тијана Милојевић, која води овај део производње на породичном имању.

Почетни изазови у узгоју

На почетку, породица Милојевић се сусрела са изазовима типичним за гајење ове расе. Тијана објашњава да је било угинућа јер нису имали довољно информација о потребама пилића. “Пилићи морају бити смештени у топлом простору са додатним лампама и редовно добијати витамине. Првих неколико месеци било је кључно за њихов опстанак”, додаје она.

Тијанин отац је направио специјални дрвени сандук са лампама како би обезбедио оптималне услове. Уз правилну исхрану и витамине, преживеле кокошке су постале здраве и отпорне. “Сада, након две године искуства, тачно знам шта је потребно да би јато било успешно,” каже Тијана.

Узгој и исхрана

Јато породице Милојевић броји 40 кокошака. Хране се углавном житарицама попут кукуруза, пшенице и јечма, уз додатак премикса који побољшава квалитет љуске јаја. Кокошке проводе већи део дана у дворишту, а зими се радије задржавају у топлом живинарнику.

“За њих је важна чистоћа. Чистимо простор два пута недељно, јер им бактерије могу нанети штету,” објашњава Тијана. Једно гнездо је довољно за пет кокошака, а планирају да прошире капацитете како би повећали производњу на 100 до 150 грла.

Производни капацитет и потражња

Аустралорп кокошке показују изузетне резултате у производњи. Јато породице Милојевић тренутно даје до 30 јаја дневно. Потражња за њиховим јајима је велика, нарочито међу купцима који цене квалитет. “Људи из иностранства често траже наша јаја. Имамо редовне купце из Француске који су одушевљени укусом и квалитетом,” каже Тијана.

Поред јаја, Аустралорп је цењен и због меса. Месо је сочно и погодне текстуре, што га чини траженим на тржишту. Ово отвара додатне могућности за приход на мањим газдинствима.

Перспективе и савети за будуће узгајиваче

Узгој Аустралорпа представља исплатив и дугорочно одржив модел производње. Како истиче ветеринар Владaн Рајковић, ове кокошке су идеалне за мала газдинства која траже стабилан додатни приход. Уз минимална улагања, могуће је постићи солидне резултате у производњи јаја и меса.

“Најбоље је да се јаја инкубирају, јер кокошке у природним условима ретко легу јаја. Инкубатор обезбеђује већу продуктивност и уједначеност у производњи,” саветује Рајковић.

Извор: YOU TUBE Агро ТВ

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish