Image Alt

Традиција вашара у Србији

Традиција вашара у Србији

У Малом салону Народног музеја Зрењанин, у уторак 17. октобра, са почетком у 19 часова биће свечано отворена изложба „Традиција вашара у Србији“. Изложба је резултат рада 24 етнолога из 18 музејских институција наше земље међу којима су и кустоси зрењанинског музеја, мр Рајка Грубић и Бранка Сикимић.

Народни музеј Зрењанин је девети домаћин ове путујуће изложбе која је приређена у оквиру Етнолошке секције Музејског друштва Србије. Њену реализацију омогућило је Министарство за културу и информисање.

Фото: Народни музеј Зрењанин

Изложба се састоји од постера и фотографија и тај део изложбе путује од музеја до музеја, а сваки музеј у који изложба дође, приказује своје етнолошке предмете који су купљени на вашарима или су се својевремено продавали на вашарима.
Колико су вашари заправо важан друштвено-економски феномен говори и чињеница да је Етнолошка секција Музејског друштва Србије одабрала баш вашаре као тему своје прве заједничке изложбе. Током претходних деценија етнолози запослени у музејима су прикупили вредну грађу о најзначајнијим вашарима на нашим просторима, а многи то чине и данас.

плисанци 1320×150 волим зр
Ради се о архивалијама, фотографијама и видео-записима насталим од средине 20. века до данашњих дана. Изложба „Традиција вашара у Србији“ настала је са идејом да се део ове грађе обједини и прикаже најширој јавности. Такође, жеља секције је била и да промовише праксу заједничког рада у области презентације културног наслеђа.

Од 14 узорака вина чак 13 није одговарајућег квалитета и аутентичности

Изложба у Народном музеју Зрењанин биће употпуњена експонатима из збирке Етнолошког одељења. Публици ће бити доступна до 15. новембра, када изложба наставља свој пут. Она је најбољи приказ зашто су још тридесетих година двадесетог века етнолози препознали вашаре као један друштвени и привредни феномен који, и након традиције дуже од два века, наставља да око шатре, рингишпила и лицидерских срца окупља масе људи.

Само ЈЕДНА ракија од 7 тестираних прошла контролу – у питању су ракије познатих произвођача!

 

Фото: Народни музеј Зрењанин

Уводна реч у катологу председнице Етнолошке секције Иване Јовановић Гудурић: “Још је Вук Стефановић Караџић у Српском рјечнику добро уочио и сажето описао основне функције вашара: верску, трговачку, забавну и друштвену. Одржавање вашара се и данас везује за велике црквене празнике, а некада су се и физички одвијали у портама или у близини православних храмова. Економски аспект вашара огледа се, пре свега, у трговини, која је током векова, а и данас, представљала њихову примарну одредницу. На вашарима се трговало стоком, житарицама и другим пољопривредним производима.Они су били главна места на којима су своје производе пласирале занатлије, а продавали су се и производи домаће радиности. Временом, забавна функција вашара постајала је све израженија. Забавни живот одвија се под вашарским шатрама уз препознатљиву гастрономску понуду и музику у оквиру забавних паркова. У социјалном смислу, вашари су одувек били места сусретања, специфичног гостопримства, али и успостављања нових веза. Сваки сегмент ових масовних народних окупљања био је утврђен писаним законима и регулативама, док су облици понашања уређивани писаним и неписаним правилима”.

Кроз тему вашара етнолози имају могућност презентације и инерпретације различитих сегмената нашег културног наслеђа. На овим спефичним просторима преплићу се различите етнолошке теме, од занатства до традиционалне гастрономије и ритуалних облика понашања. Истовремено, данашњи вашари представљају одлично поље на којем се огледају феномени као што су потрошачка култура, хиперпродукција, продор инустријске робе или новокомпонована музика. Зато вашари, са свим својим специфичностима, остају непресушан извор за проучавање најразличитијих сегмената традиционалне и савремене културе.

Фото: Народни музеј Зрењанин

Извор: Зрењанин – Народни музеј Зрењанин и NAJAVA: Otvaranje izložbe „Tradicija vašara u Srbiji” u Narodnom muzeju Zrenjanina | 11/10/2023 VOLIM ZRENJANIN

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish