Светски дан кромпира
У престоници трубе, али и кромпира – Гучи, по други пут је обележен Светски дан кромпира, који се од 2023. године обележава 30. маја као званични Међународни дан кромпира, према одлуци Организације Уједињених нација за храну и пољопривреду (ФАО).
Симболично, баш овде, где се вековима негује узгој кромпира, одржано је окупљање произвођача, стручњака и посетилаца из целе земље, како би се указало на значај ове културе у људској исхрани и пољопривредној производњи. Кромпир је, након пиринча и пшенице, трећа најважнија култура у свету по исхрани становништва, али уједно и ослонац бројних прерађивачких индустрија.
Један од истакнутих домаћина догађаја био је агроекономиста Милош Вукићевић, који у околини Гуче производи семенски кромпир на око 80 хектара. Како истиче, овај крај има изузетан потенцијал, али су климатске промене, болести и поскупљење улазних трошкова велики изазови.
– Трудимо се да применимо све нове технологије, од наводњавања до регенеративне пољопривреде, како бисмо очували микробиологију земљишта и добили што квалитетнији производ – наводи Вукићевић.
Он додаје да је део производње уговорен са индустријом чипса, док се семе продаје пољопривредницима широм Србије – од Лесковца до Суботице. И поред изазова, домаћи произвођачи не одустају.
Упркос мразу који је ове године више нашкодио воћарима него кромпиру, произвођачи овог краја показали су да традиција, знање и упорност могу дати резултате. Како подсећају аграрни хроничари, кромпир се у Србији организовано узгаја од краја 18. века – најпре у Срему, а затим међу монасима у Овчарско-кабларској клисури, и недуго потом у самом срцу Драгачева.
Светски дан кромпира у Гучи није био само пољопривредни скуп, већ и празник за целу заједницу – место сусрета науке, традиције, земље и културе. Јер у Гучи се, као и увек, добро зна: уз трубу – иде кромпир.
Извор: РТС1