Image Alt

Реконструисане инсигније (круне) српских владара на изложби у Кини (ФОТО)

Реконструисане инсигније (круне) српских владара на изложби у Кини (ФОТО)

КРУНЕ КРАЉА МИЛУТИНА И ДЕСПОТА СТЕФАНА У СЕЧУАНУ: Реконструисане инсигније на фестивалу нематеријалне културне баштине у Кини (ФОТО)

ИСТОРИЈСКИ музеј Србије представиће реконструкције круна краља Милутина и деспота Стефана Лазаревића, од 12. до 16. октобра, на осмом Међународном фестивалу нематеријалне културне баштине у граду Ченгду у кинској провинцији Сечуан.

Реконструисана круне краља Милутина, тешка је скоро 1.600 грама, а израђена је по узору на ктиторску фреску из Цркве Св. Јоакима и Ане при манастиру Студеница, од позлаћеног сребра са нискама бисера и драгог камења са стране, раскошно је декорисана рубинима, сафирима, аметистима, лапис лазулијама и слатководним бисерима, и на врху има љубичасти аметист. Круна деспота Стефана Лазаревића реконструисана је по угледу на фреску из Цркве Св. Тројице при манастиру Манасија, од позлаћеног сребра, декорисана је рубинима, сафирима, аметистима, обсидијанима, аквамаринима, морским стаклом, гранатима, турмалинима и слатководним бисерима, а тежи готово 1.500 грама.

Фото ИМС Круна деспота Стефана

На позив организатора, у посебном делу посвећеном сребрном филиграну учествоваће др Душица Бојић, директорка Историјског музеја Србије, и филиграниста Горан Ристовић Покимицаж. Иначе, Међународни фестивал нематеријалне културне баштине се одржава сваке друге године у циљу промоције очувања нематеријалне културне баштине и размене искустава међу учесницима, а подржан је од стране Министарства културе и туризма НР Кине, Народне владе провинције Сечуан, УНЕСКО-а и Кинеске националне комисије за УНЕСКО. Обухават међународне форуме, изложбе, такмичења и перформансе, а од 2007. године окупио је више од 4.000 представника из 465 земаља и организација, 40.000 домаћих представника и више од двадесет милиона посетилаца.

Фото ИМС

https://www.novosti.rs/c/kultura/vesti/1284578/krune-kralja-milutina-despota-stefana-secuanu-rekonstruisane-insignije-festivalu-nematerijalne-kulturne-bastine-kini-foto

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish