Image Alt

Карловачкa богословијa обележава 230 година постојања

Карловачкa богословијa обележава 230 година постојања

СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ: У Сремским Карловцима вечерас је свечаном академијом обележено 230 година постојања Српске православне богословије Светог Арсенија Сремца – Карловачке богословије.

„У успешном остваривању те улоге, од пресудног значаја било је оснивање образовних установа у митрополијском седишту Сремским Карловцима – прве гимназије у целокупном српском народу и прве школе за образовање православних свештеника у Хабзбуршкој монархији – школе која данас носи име Светог Арсенија Сремца, који је на архиепископском трону заменио свог великог учитеља, првог српског архиепископа и утемељитеља наше цркве и државе Светог Саву“, нагласио је Мировић, наводи се у саопштењу Покрајинске владе.

Из клупа ове школе, како је навео Мировић, настале заслугом мудрог митрополита карловачког Стефана Стратимировића, изашле су, од далеке 1794. године до данас, хиљаде младих свештеника.

„Следећи пример свих оних који су, током минулих векова, вером и ангажовањем изградили и издигли ову изузетну школу и усмерили је ка духовном развоју нашег народа, Покрајинска влада је до сада финансирала санацију дела овог здања и учествовала у обнови спомен-собе Карловачке богословије. Наша спремност за сваку врсту подршке овој, али и другим институцијама које су имале – и које и данас имају – важно место у очувању нашег верског и националног идентитета, неће изостати ни у времену које је пред нама“, рекао је Мировић.

Према његовим речима, биће настављена и подршка рестаурацији, конзервацији и представљању културног наслеђа Сремских Карловаца, који, и због своје чувене Богословије, заузимају једно од најважнијих места у повесници нашег народа.

Свечаној академији присуствовали су владика сремски Василије, митрополит Македонске православне цркве Јосиф, ректор Српске православне Богословије Светог Арсенија протојереј-ставрофор Јован Милановић, представници Владе Србије, чланови Покрајинске владе, ученици Карловачке богословије и њихови професори, ктитори и други угледни гости.

Извор: Tanjug, Дневник

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish