Image Alt

ИЗЛОЖБА: Мирослављево јеванђеље – интерпретација у техници веза и златовеза

Фото: Артис Центер

ИЗЛОЖБА: Мирослављево јеванђеље – интерпретација у техници веза и златовеза

У оквиру програма прославе Међународног дана музеја и највеће националне музејске манифестације Музеји за 10, од 15. до 31. маја у Музеју Вука и Доситеја гостује изложба “Златне нити ћирилице”, саопштио је Артис центар. “Златне нити ћирилице” пропутовале су у последњих неколико година Европу и регион, а ово је први пут да ће се наћи пред београдском публиком.

 

Изложбу ауторски потписују Тамара Огњевић и Вера Авлијаш, а део је истоименог пројекта Бео-етно визије из Београда, који чини готово стотину оригиналних радова у техници веза и златовеза. Експонати су настали у протеклој деценији према мотивима иницијала и минијатура из српских средњовековних књига. Идеја да се посредством веза – древног, изразито женског уметничког заната, споје слово и слика, резултирала је оригиналним делом у домену примењене уметности, а на трагу културног наслеђа.

У Музеју Вука и Доситеја изложба ставља посебан акценат на најпознатију српску средњовековну књигу – Мирослављево јеванђеље из 12. века, односно интерпретацију у техници веза и златовеза иницијала из овог знаменитог кодекса који се чува у Народном музеју Србије.

Фото: Артис Центер

Током овог догађаја, планиран је низ пратећих програма. Од 15. до 17. маја, од 15-17 часова, биће уприличена „Радионице веза“, заснована на ћирилским словима у комбинацији са орнаментиком карактеристичном за Мирослављево јеванђеље, по оригииналном концепту Вере Авлијаш, која ће са Наташом Цвејић и Весном Стојановић, некадашњим чланицама Бео-етно визије, водити овај део програма. Учесници радионице ће поред упознавања са техником веза и златовеза, бити у прилици да сазнају много више о овом древном уметничком занату, али и ћирилици као инспирацији за вез. Радионица је намењена свим узрастима.

У четвртак 18. маја у 18 часова Тамара Огњевић ће одржати предавање “Молитва везена златом – О везу у средњовековној Србији”, која се тематски бави везом у средњовековној Србији у контексту одговарајућих европских паралела из исте епохе. Посебан акценат је на статусу средњовековне везиље, значајним сачуваним делима веза из ове епохе, мотивима који су коришћени и њиховој симболици, али и аналогији између веза и других уметничких заната у средњем веку.

 

Фото: Артис Центер

“Ликовни свет ћирилице” назив је радионице бојења орнамената коју ће држати Вера Авлијаш, заказана је од 23. до 25. маја у термину од 15-17 часова. Програм садржи неколико десетина предложака орнаментима украшених иницијала, као и низ питалица везаних за средњовековне књиге и њихове илустрације, а са циљем да се кроз игру културно наслеђе приближи најмлађој публици. Радионица је намењена деци узраста од 5-12 година.

У петак 26. маја у 16.30 часова, др Ивана Томић ће одржати предавање “Традиција кроз призму модног дизајна”. Представљање Ерасмусовог међународног пројекта ФАСХИОРАТИОН, који се бави модерном интерпретацијом културног наслеђа и традиције земаља Балкана у сфери моде, текстила и веза. Пројекат је окупио младе дизајнере Балкана са задатком имплементације елемената народне ношње у савремене модне креације, које ће бити приказане и анализиране у склопу овог пратећег програма. Садржај је намењен средњошколцима и студентима примењене уметности и дизајна, али је отворен и за другу заинтересовану публику.

Изложба се затвара у среду, 31. маја у 16. 30 часова, концертом харфисткиње Емилије Ђорђевић.

Сви пратећи програми су бесплатни, а за радионице је неопходно пријављивање на мејл оффице@артисцентер.цом. Ауторско тумачење поставке на српском и енглеском језику за све време трајања изложбе.

Извор: Miroslavljevo jevanđelje u vezu i zlatovezu: Bogat program izložbe “Zlatne niti ćirilice” (nova.rs)

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish