Image Alt

За најмлађе краљевачке основце весела радионица посвећена Васкрсу

За најмлађе краљевачке основце весела радионица посвећена Васкрсу

„Васкршњу чаролију“ за ученике млађих разреда краљевачких основних школа организовало је Краљевачко друштво учитеља у сарадњи са СОС Дечијим селом и Народним музејом. Овогодишња васкршња радионица је окупила ђаке из 13 основних школа и децу која су обухваћена Програмом јачања породице Дечјег села. Машта, дечији осмеси вешти прстићи осликавали су мала ремек дела у сусрет великом празнику.

У већини школа и вртића у Србији, уочи великог најрадоснијег хришћанског  празника Васкрса  организоване су бројне радионице, хуманитарни базари, изложбе. У Краљеву је одржана и завршна радионица „Васкршња чаролија“ коју је,за најмлађе основце организовало  Краљевачко друштво учитеља у сарадњи са СОС Дечијим селом и Народним музејом. Своју креативност приказали су ученици из 13 основних школа и деца која су обухваћена Програмом јачања породице Дечјег села. Одушевљено и са пажњом су радили и слушали једни од других о народним обичајима и симболима везаним за Васкрс. Добро расположење се пренело на све учеснике и посетиоце нарочито због празника који ће обележити породично.

,, Срећна сам што данас са својим другарима учествујем на овој радионици. Такмичимо се у осликавању јаја и надам се да победимо. Волим овај празник јер фарбамо јаја, свечано је у кући и тог дана се сви окупљамо. Куцкамо се јајима. Баш се радујем“ каже Дуња Шајић из Ратине.

Урош Јовановић и његови другари су изабрали еколошку тему за осликавање јаја.

,, Ми смо изабрали еколошку тему како би скренули пашњу на очување природе, јер нам је планета битна за опстанак. Нацртаћемо природу, планету земљу, јер нам је планета Земља јако угрожена.!

Деца су са својим наставницима једнако радосна осликавала јаја различитим техникама али је порука била јасна, да очувамо своју традицију и културу. Петар нам је јасно пренео поруку о значају ,,чувар куће“.

,,То је оно прво јаје које обојимо у црвену боју и оно се чува на посебном месту у кући до наредног Ускрса.То јаје чува нас и кућу“.

Организатор Краљевачко друштво учитеља основано је пре 15 година и окупља учитеље и наставнике са теритирије Краљева и Врњачке Бање са циљем стручног усавршавања и промоције креативног рада са децом. Што нам потрђује председница овог друштва Данка Тешић, поносна на малишане и њихов рад.

,, Сваке године, поред Дечје недеље која је обавезна активност, организујемо се да макар једном годишње малишане окупимо и на још неком  догађају. Ове године одлучили смо да то буде васкршња радионица која је окупила ђаке из 13 основних школа и децу која су обухваћена Програмом јачања породице Дечјег села“, појаснила је председница Тешић.

Ирена Костадиновић, координаторка Програма јачања породице Дечјег села Краљево, ову сарадњу оцењује као значајну уз подсетик је да они сада пружају подршку деци, младима и породици кроз неколико превентивних програма: подршка хранитељским породицама, подршка самосталном животу, дневни боравак за децу и младе са проблемима у понашању, подршка мајкама и бебама, јачање породица у центрима Краљево, Чачак, Трстеник, Врњачка Бања и Рашка.

,,Краљевачко Дечје село, које је отворено 2004. године, тренутно пружа подршку деци, младима и породици кроз неколико превентивних програма као што су подршка хранитељским породицама, подршка самосталном животу, дневни боравак за децу и младе са проблемима у понашању, јачања породица у центрима Краљево, Чачак, Трстеник, Врњачка Бања и Рашка односно подршка за мајке и бебе.Важна је зато што је важан сегмент нашег рада управо образовање кроз подршку деци и кроз унапређење школских постигнућа, али и кроз оснаживање и подизање свести код деце и родитеља о важности образовања и спречавање осипања из образовног система“.

Ни градоначелник краљева др Предраг Терзић није одолело лепоти и чаролији коју су приказали краљевачки основци.

,,Када видите ову радосну децу која осликавају васкршња јаја и труде се да овај празник дочарају на најлепши могући начин, схватите да је неопходно да Град, али и друге установе и организације, треба заједно да помажу овакве активности. Ово су људи који се, поред образовног дела свог посла, труде и да васпитају ову децу, да их науче правим вредностима, да са њима заједно славе све хришћанске празнике и да та деца сутра постану не само стручњаци у различитим областима, већ и добри људи.“

Украшавање васкршњих јаја оцењивао је стручни жири како би победнике наградио пригодним поклонима, мада у случају раздрагане деце победа и није била приоритет. Ипак прво место освојили су ученици ОШ ,,Драган Ђоковић Уча из Лађеваца, друго место су освојили малишани из ОШ ,,Свети Сава“из Рибице, док је трећа награда припала ученицима ОШ ,, Браћа Вилотијевић“.

Аутор: Соња Цветковић

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish