Image Alt

Заједништво српског народа порука са Сајма завичаја

Заједништво српског народа порука са Сајма завичаја

Сајaм завичаја, који се по пети пут одржава на Новосадском сајму, коју организује Фонд за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону, и данас је окупила бројне појединце, завичајна удружења и институције из области привреде, туризма и културе.
На више од 160 штандова посетиоце ће током дана моћи да пробају закуску и домаће производе, купе ручно рађене предмете, док ће на бини бити уприличен културно-уметнички програм.

Манифестацију је отворио министар одбране Милош Вучевић, који је казао да идентитетска питања, култура и заједништво не могу бити спутани административним мерама и баријерама.

– Оне нам не могу забранити да причамо истим језиком, да имамо исту културу, веру и традицију – поручио је Вучевић.

– Нови Сад и Војводина су права места за овакву манифестацију, јер је Војводина подручје где су увек биле присутне миграције, где су људи долазили из различитих крајева и средина и доносили са собом неке видове специфичности наше културе показујући њено богатство. Драго ми је да Град Нови Сад помаже манифестацију и што је показао да је достојан домаћин за све наше сународнике из Републике Српске, БиХ, са Косова и Метохије, Хрватске, Црне Горе, али и из Мађарске и Румуније.

 

Илустрација: Неговање традиције и укус који нас спајају

Вучевић је рекао да је неопходно неговати традицију, чувати идентитет и никога не оспоравати, већ да поштујемо себе јер тако поштујемо и друге.
– Прво морате да волите своју кућу и породицу да бисте поштовали друге. Исто је и са државом – казао је Вучевић. – Чувајмо наш заједнички дух и идентитет, а културу не могу да нам забране, као ни да причамо српским језиком и пишемо ћирилицом. То је нешто што нас краси. Сигуран сам да стижу нове генерације с којима се нова зора буди, које су патриотски оријентисане и које ће донети нову снагу Србији.

Заменик градоначелника Новог Сада Игор Црнобарац истакао је да програм на Сајму завичаја на најбољи начин промовише заједништво нашег народа и српске културе.

– Није случајно што је управо Нови Сад домаћин овог сајма, јер наша Српска Атина је постала нови дом за многе који су остали без свог огњишта. Сигуран сам да се они у Новом Саду данас осећају као своји на своме – рекао је Црнобарац.

– На нама је да даље радимо на неговању традиције, изворног стваралаштва, обичаја и културе нашег народа.

 

Извор: https://www.dnevnik.rs/politika/vucevic-uputio-snaznu-poruku-sa-sajma-zavicaja-u-novom-sadu-ne-mogu-na-zabraniti-da

ФОТО: Facebook Рада Јањушић

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish