Image Alt

Задруге граде бољу будућност: Испуњени сајамски дани и велики планови за 2025. годину

Задруге граде бољу будућност: Испуњени сајамски дани и велики планови за 2025. годину

Сајам етно хране и пића, који је ове године обележио своје пунолетство, показао је колико је значајан за промоцију домаћих произвођача. Са преко 300 излагача и више од 2.000 производа, догађај је још једном потврдио да традиција и иновација могу ићи руку под руку. Никола Михајловић, председник Задружног савеза Србије, истиче да је успех сајма резултат вишегодишњег труда свих учесника и организатора.

„Квалитет домаћих производа никад није био спор, али сада произвођачи све више улажу у атрактивну амбалажу, сертификате и пласман на тржиште. Наш циљ је извоз, али и задовољење домаћег потрошача,“ објашњава Михајловић.

Предстојећа година биће посебно значајна за задругарство, јер се обележава 130 година постојања Задружног савеза Србије. Осим тога, 2025. је проглашена за Међународну годину задруга од стране Уједињених нација, што ће донети нове могућности за развој сектора. Савез ће искористити овај важан датум за лобирање код државних институција како би обезбедио боље услове за задругаре.

Никола Михајловић, председник Задружног савеза Србије и мр Јелена Несторов Бизоњ, председница Задружног савеза Војводине

Један од кључних предлога је бескаматно кредитирање задруга са грејс периодом који прати циклус производње. „Ако је воћка у роду тек треће године, кредит треба да почне да се враћа тек тада,“ појашњава Михајловић. Идеја је да се формира посебан фонд који би се непрекидно обнављао кроз враћене кредите, што би осигурало дугорочну подршку новим и постојећим задругама.

Посебна пажња биће усмерена на запошљавање стручних кадрова у задругама. У сарадњи са пољопривредним факултетима и институтима, планира се запошљавање младих стручњака који ће својим знањем унапредити производњу. Михајловић сматра да је задругарству потребна дугорочна стратегија развоја, која би се темељила на системским решењима.

„Многи проблеми могу се решити само кроз бољу организацију и подршку државе. Предложили смо оснивање Министарства за развој предузетништва и задругарства, које би се бавило малим произвођачима и предузетницима,“ додаје Михајловић.

Поред стратегије, посебно је важна промоција успешних примера задругарства. „Ваш медиј увек пружа подршку нашим активностима и афирмише добар рад задруга. Заједно можемо много,“ закључује Михајловић, изражавајући захвалност медијима на досадашњој подршци.

Задругарство остаје стуб стабилности домаће пољопривреде, спремно да се избори са изазовима и гради бољу будућност за све.

Торта фазан атракција сајма Етно хране и пића

На овогодишњем Етно сајму хране у Београду, посетиоци су имали прилику да упознају многе излагаче који чувају традицију српског села. Један од таквих штандова привукао је пажњу породице из Кучајне, малог села удаљеног свега три километра од Кучева.

„Много је лепо у нашем селу“, каже нам домаћица док пажљиво излаже своје производе. „Имамо чист ваздух, прелепу природу и љубазне људе. Свако ко дође, одушеви се.“

Њена ћерка, видно узбуђена због учешћа на сајму, прича како су заједно припремале домаће специјалитете. „Помагала сам мами око принцес-крофни, чизкејка и мафина. Све што видите на нашем штанду припремљено је са много љубави.“

Посебно су поносни на шумске плодове и печурке, који представљају богатство њиховог краја  због тога су направили и колаче у облику вргања„Од малих ногу идемо у шуме и учимо како да препознамо јестиве врсте. То је нешто што се у нашој породици преноси са колена на колено,“ додаје мајка.

Кучајна је, како истичу, идеално место за одмор и повратак природи. „Живот на селу можда захтева рано буђење и рад у пољопривреди, али је испуњен миром и задовољством.“

Својим наступом на сајму ова породица показује како се спајају традиција и савременост. Од домаћих посластица до прича о обичајима и животу у селу, успели су да на кратко приближе дух Кучајне свим посетиоцима.

„Имамо још много идеја и радујемо се новим сусретима. Овакви догађаји су одлична прилика да представимо наш крај и све оно што радимо,“ закључују уз осмех.

Љубитељи традиционалне хране и рукотворина свакако су са овог штанда понели не само производе, већ и део атмосфере која одише топлином породице и љубављу према селу.

У разговору с мајком девојчице, сазнајемо како је настала необична торта у облику фазана у природној величини, која је привукла пажњу многих посетилаца.

„Идеја је настала спонтано. Моја ћерка је одувек волела природу и животиње, а фазан нам је био инспирација јер симболизује дивљину нашег краја,“ каже поносна мајка. „Израда торте трајала је неколико сати. Сваки детаљ је ручно моделиран, од перја до ситних боја на глави, како би изглед био што веродостојнији.“

Она истиче да је највећи изазов био рад са материјалима. „Требало је спојити укус и изглед. Сви састојци су јестиви, највише има кекса. Желели смо да торта буде и право уметничко дело. Ћерка је уживала у сваком тренутку припреме, а мени је било задовољство да јој помогнем.“

Торта је постала прави хит на сајму, а фотографије фазана у природној величини обишле су друштвене мреже. „Ово је наш начин да покажемо шта све може да се направи уз мало маште и труда. Срећне смо што су људи препознали оригиналност и уложени рад,“ додаје она.

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish