Image Alt

Завршен Сајам туризма у Новом саду – како је било у детаљном извештају са лица места

Завршен Сајам туризма у Новом саду – како је било у детаљном извештају са лица места

Међународни сајам туризма, који је на Новосадском сајму одржан од 30. новембра до 2. децембра, окупио је више од 240 злагача из земље и иностранства.
Учесници су стигли из Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Словеније, Хрватске, Бугарске, Мађарске, Северне Македоније, Камеруна и Италије.
Излагачи су представили своје понуде – услуге и капацитете, разменили искуства. Већина је остварила нове пословне контакте, који су већ у фази реализација или ће се то догодити у данима који долазе. Организоване су бројне промоције, презентације, панели, стручни скупови, дегустације, поклон игре на штандовима…


Општи утисак је да је Сајам туризма у Новом Саду лепши, богатији и посећенији, те су многи већ сада најавили долазак и следеће године, али у још јачем саставу.
Министарство туризма, екологије, одрживог развоја и развоја сјевера Црне Горе и Национална туристичка организација Црне Горе у сарадњи са локалним туристичким организацијама Херцег Новог, Тивта, Котора, Будве, Бара и Улциња представили су туристичку понуду Црне Горе на 54. међународном сајму туризма у Новом Саду. Како кажу, први је пут да Бока Которска наступа као ентитет, као партнер на неком сајму и то је помак за који верују да ће у будућности оставити трага, те ће чешће бити партнер као Регија. Посебан акценат је стављен на предстојеће празнике и дочек Нове године уз концерте познатих уметника, али и скијалишта и посебне програме као што су фестивали, карневали и догађаји намењени најмлађима.

Уручени Пехари Новосадског сајма

На Вечери шампиона Међународног сајма туризма, у Конгресном центру “Мастер”, у среду 29. новембра, посебна част указана је добитницима врхунских признања Новосадског сајма.
Великим шампионским пехаром награђен је Град сунца, Требиње, Република Српска – БиХ – за врхунски допринос развоју хотелијерства и туризма у републици Српској. Уручена су и 43 Пехара Новосадског сајма. Сат раније у Великој сали су уручене медаље, плакете, повеље и дилпломе.
Квалитет туристичких објеката и услуга је оцењиван у Србији, Црној Гори, Северној Македонији, БиХ-РС, Хрватској и Румунији и вредновано је око 140 учесника оцењивања. Награђени су најбољи велики, средњи и мали хотели, хостели, кафићи, посластичарнице, пицерије, апартмани, пансиони, смештаји у домаћој радиности, кампови, туристичке агенције, ресторани, туристичке манифестације, фестивали, атракције и догађаји, образовне институције у туризму, остале институције, објекти и услуге…

 

Генерални спонзор Глобос осигурање – За овај Сајам су припремили путно здравствено осигурање да се туристи на путовањима осећају сигурније и у случају неких незгода што наша осигуравајуће кућа нуди. На штанду су могли да добију информације о условима осигурања и ценама. За путно осигурање одобравају 15 одсто попуста.
Спонзор јубилеја Новосадског сајма, Телеком Србија представио је своје услуге. Поред стандардних које Телеком пружа, а то су фиксна и мобилна телефонија, телевизија и интернет, презентована су и софтверска решења за хотеле, хостеле, приватни смештај, као и решења за кафиће и угоститељске објекте.
Ова решења су фокус Телекома у последње две године. Након завршетка Сајам туризма, додатне информације у вези те врсте софтвера могу се пронаћи на адреси облаци.рс на званичном сајту Телекома.

Покрајински секретаријат за привреду на Сајму туризма

Покрајински секретаријат за привреду и туризам представио се у оквиру Павиљона Секретаријата на овогодишњем 54. међународном сајму туризма.
Последњег дана Сајма туризма, у суботу, 2. децембра, организован је „Пробус даy“ – дан промоције свих винара на територији АП Војводине, уз очекивано присуство учесника из Црне Горе и Хрватске. Првог дана су промовисани „Најбољи из Војводине“, како они који су добили ознаку у претходне две године, тако и овогодишњи добитници. Претходно је промовисана будућност туризма на територији АП Војводине, уз присуство око 50 ученика школа и факултета који имају туристичко – угоститељске смерове, као и улично вежбање због здравог начина живота.
С обзиром на то да Новосадски сајам ове године обележава век постојања, донета је и одлука да се свим посетиоцима и учесницима, омогући улаз без наплаћивања карата, уз обавезну регистрацију. Одлуку је подржао Покрајински секретаријат за привреду и туризам са намером да и на тај начин подржи развој туризма на нашим просторима, али и подстакне што бројнију публику за присуство на Сајму и сусрет са учесницима учини директнијим.

На Сајму туризма – римски град и легијски логор Виминацијум

Прича о некадашњем сјају и пропасти римског града и војног логора Виминацијума, скренула је пажњу не само националне, већ и светске јавности на светској културно-историјској сцени, а до суботе, 2. децембра красила је Аулу Новосадског сајма.
На тему „Изазови очувања културног наслеђа за развој туризма“ говорило се на панелу који је окупио стручњаке из области археологије и науке, а који су током разговора пробали да пронађу одговоре на актуелна питања. О значају локалитета целе наше земље, говори и податак да се на УНЕСКО- вој листе, већ у овом тренутку може пронаћи 34 археолошка налазишта, рекао је др Немања Мрђић са београдског Археолошког института. У сарадњи са професионалцима Археолошког института из Београда, приређен је и културно-научни форум о заштити Дунавског лимеса „Ливинг Данубе Лимес”, с циљем да се отвори дијалог о спровођењу мноштва мера за заштиту античке инфраструктуре и развој туристичког потенцијала 2000 година старог римског наслеђа на Дунаву. Изложбу како кажу није заобишао ниједан посетилац Сајма туризма.

Б2Б састанци

На 54. међународном сајму туризмабило је могуће пронаћи одговарајућег пословног партнера, слањем захтева за састанак и предлагањем термина и заказивање Б2Б састанка.
Регистрована су укупно 144 профила на платформи из Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Хрватске, Словеније, Северне Македоније, Бугарске, Уједињених арапских емирата и Италије. Реализовано је 98 састанака (88 заказаних састанака на платформи и у Хали „Мастер“ још 10).
Хостед Буyер програм креиран је и осмишљен као интегрални део Сајма од 2017. године како би се излагачима омогућио сусрет са тур-оператерима из иностранства, а гостима Сајма креирала приллика да упознају и доживе Нови Сад, околину и специфичности понуде нашег поднебља.

Дани каријере

Дани каријере као посебан сегмент Сајма туризма, организовани су на штанду у Хали „Мастер“.
Поред шансе да се управо ту сретну они који траже посао у туризму и излагачи – потенцијални послодавци, било је то и место за презентације, промоције и панеле.
Представљена је туристичка понуда Истре, одржане су презентације: Нове могућности у промоцији туристичких дестинација – представљање за представнике туристичких организација и малих смештајних објеката; Омогућите клијентима онлине резервисање и изградите своју промотивну мрежу – представљање организаторима тура и активности; Дуално образовање – образовање по мери привреде; Примена вештачке интелигенције у туризму; Остварите своје снове – Путујте, делите своја искуства и зарађујте – представљање аффилиате програма БОС4.тоурс платформе. Одржани су и гастро панели: Модерна национална кухиња Балкана – Можемо ли у свет?, Креирање јеловника – захтеви власника и очекивања госта, Угоститељска опрема: квалитет или цена? Употреба савремених апарата у праћењу кулинарских трендова; Модерне технике кулинарства – потреба или престиж?, Како до квалитетног школовања кувара? Разлике између балканског и светског система школовања, Пер аспера ад астра – Како до Мицхелинове звездице и зашто?

Победници Гастро купа 2023.

Удружење Зелена долина, ХОРЕЦА Асоцијација Крагујевац и Новосадски сајам су као и претходних година, на Сајму туризма, организовали међународно такмичење кувара професионалаца (сениора и јуниора), под називом Гастро куп Србија 2023.
Првог дана златне медаље су освојили Марија Џингарска – ХАК 2 паста дисх и Лука Руднички – ХАК1 јело од пилетине.
Другог дана су проглашени победници фестивала Гастро куп Србија 2023, у 4 категорије:
Бест Јуниор Цхеф – Лука Руднички
Бест Сениор Цхеф – Александар Бишевац
Бест теам Мериот Бања Лука
БЕСТ ЦУЛИНАРY АЦАДЕМY Висока хотелијерска школа Београд
Надметање је трајало два дана, у Хали „Мастер“. Сви посетиоци су могли да уживају у узбудљивим такмичењима, молекуларној гастрономији, Цоокинг Схоw-у, презентацији различитих националних кухиња, семинарима, едукацијама, предавањима и гасто радионицама. Гастро куп Србија подржавају елитна удружења светске гастрономије, домаћа и страна кулинарска удружења и из чијих редова су и судије на догађају. Домаћи и страни стручњаци виде Гастро куп Србија као јединствену манифестацију која унапређује кулинарску професију, окупљајући на једном месту куваре из Србије и света.

33. збор угоститељских и туристичких радника Србије

Саставни део Сајма туризма на Новосадском сајму био је и 33. збор угоститељских и туристичких радника Србије. Организатор догађаја је Удружење за очување, унапређење и развој угоститељства и туризма Републике Србије. Догађај је одржан у простору Златне дворане Новосадског сајма – такмичење, проглашење победника са уручењем признања и свечаности – Отварање и Додела признања.
Бројне су категорије у којима се се надметали: Обављање рецепцијских послова, Спремање двокреветне собе, Припремање барске мешавине, Презентација и послуживање белих, црвених и пенушавих вина, Такмичење конобара у постављању столова, Услуживање свечаног ручка, Такмичење посластичара у изради експоната посластичарских радова, Такмичење пекара у изради разних врста пецива и пекарских производа, Припремање националног јела, Куварство припремање свечаног менија од 4 ганга, Припремање јела у котлићу, Карвинг, Такмичење кувара у изради куварских експоната класичне кухиње, Обављање рецепцијских послова, Припремање барске мешавине, Услуживање свечаног ручка, Чоколадни дезерт, Котлић, Посластичаски експонати. На првом месту међу одраслима нашла се СПЕЦИЈАЛНА БОЛНИЦА ПРОЛОМ БАЊА са 1260 бодва и 5 Пехара. Међу ученицима најбољи су били они из СШ СВЕТОЗАР МИЛЕТИЋ, НОВИ САД. Освојили су 2149 бодова и 8 пехара.

Поклон-игра за посетиоце

Новосадски сајам је Поклон-игру за посетиоце организовао у сарадањи са излагачима. Обезбеђено је 30 поклона, а дародавци су били: Туристичка организација Града Кикинде, Визал Гроуп, Нови Сад, Гаретов конак, Пролом Бања, путујем.онлине, Модена Травел, Нови Сад, Туристичка организација Златибор, Голд гондола Златибор, Фрушке терме, ЈП Путеви Србије, Туристичка организација општине Књажевац, Гарни Хотел Империум, Суботица и Специјална болница за рехабилитацију “Гејзер”, Сијаринска Бања.

Улаз на 54. међународни сајам туризма није наплаћиван.

Извор/фото: Новосадски сајам

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish