Image Alt

Ако сте пропустили да одете на фестивал зимнице у Коцељеву онда сте заиста погрешили

Ако сте пропустили да одете на фестивал зимнице у Коцељеву онда сте заиста погрешили

У протекла два дана, а 15 година после прве приредбе, у престоници зимских ђаконија појавило се више од 230 излагача, док се 260 екипа такмичило у спремању ловачког гулаш
Коцељева – У протекла два дана Коцељева је показала зашто је престоница зимских ђаконија и омиљена локација домаћица и домаћина чији шпајзи не остају празни током хладних дана… Традиционални Фестивал зимнице у петак и суботу окупио је на платоу испред Центра за културу више од 230 излагача из целе Србије и неких суседних земаља, да на штандовима представе богату понуду ајвара, пинђура, љутенице, млевеног парадајза, киселих краставчића, паприка на сто начина, мешане салате, слатког, компота, сирупа, сокова, џемова, сувомеснатих производа, меда и пчелињих продуката, ракија разних…

Више десетина хиљада тегли, теглица, флаша и флашица препуних одличних специјалитета који се овде продају само су мали део понуде и промета који вредни произвођачи, а захваљујући управо овој манифестацији за њих се чуло широм земље и иностранства, остваре током целе године примајући наруџбине и испоручујући ђаконије на све стране.

Није могао Душан Илинчић, председник општине Коцељева, генералног покровитеља Фестивала зимнице, на свечаном отварању у петак да се не сети 2009. године када је на истом простору све почело са тек неколико штандова и излагача и неколико такмичарских котлића за ловачки гулаш.

– Данас, 15 година после, на Фестивалу зимнице имамо више од 230 излагача и 260 екипа које се такмиче у спремању ловачког гулаша. То значи да ће на овој манифестацији бити, што директних, што индиректних учесника, преко хиљаду. Фестивал је надалеко чувен зато што се најбоља зимница производи и продаје у Коцељеви – истакао је Илинчић.

То потврђује и Славица Ранковић, заменица председника општине и председница организационог одбора Фестивала зимнице, која наводи да је ова привредно туристичка манифестација у почетку углавном имала продајни карактер, али временом, како се афирмисала, све више је постајала практично само промотивна, јер су произвођачи зимнице успели и успевају да захваљујући овом дводневном наступу у Коцељеви обезбеде посао за наредни период, да им контакти остварени овде доносе наруџбине и испоруку зимских специјалитета током целе године.

Нећете веровати какав се лек крије у виновој лози

– Фестивал зимнице је постао прави бренд Коцељеве, наша општина је препознатљива по овој манифестацији. А коцељевачке домаћице, њих педесетак, од којих је све кренуло пре петнаестак година када су на првом фестивалу представиле своју понуду зимнице, већ имају наследнице, подмладак који наставља традицију… – с поносом наводи Славица Ранковић. И истиче да број излагача из године у годину расте, ове их је 230, петнаестак одсто више него лане. Осим из Коцељеве и околине, стигли су из ваљевског краја, Шапца, Чачка, Ужица, Ирига, Врбаса, Новог Сада, Лесковца, Бруса, Пријепоља, из Босне и Херцеговине, укупно из преко 60 градова, општина и села. Процене кажу да Фестивал зимнице у Коцељеви, сваке године посети између 15 и 20 хиљада гостију.

НИКОЛИ БОШКОВИЋУ ИЗ ОЏАКА КОД ТРСТЕНИКА БОГ ЈЕ ДАО БРОЈНЕ ТАЛЕНТЕ

Слатко од љутих паприка

Сваке године на Фестивалу зимнице у Коцељеви буде и нешто ново у понуди. Славица Ранковић, председница организационог одбора манифестације, каже да, уз традиционални кисело-слатки програм, домаћице воле и да експериментишу, па је на штандовима могло да се нађе и слатко од љутих паприка, слатко од белог лука… Не знамо ко је пробао…

Ајвар је свакако пробан, његов чаробни укус није споран, али цена од 1.000 до 1.200 динара за теглу некима је и те како била спорна. Слично је било и са пастеризованим црвеним паприкама у великим теглама које су достигле цену од 1.500 динара. Па, ко воли нек’ изволи.

Извор:

https://www.politika.rs/scc/clanak/574895/Koceljeva-se-procula-po-festivalu-zimnice

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish