Image Alt

Вождове Јагоде

Понос Стојника и Шумадије

Вождове јагоде

„Вождове јагоде“ у Стојнику се производе на имањима младих пољопривредника Снежане Бирчанин и Александра Бендића.

Производња јагода

Надзор производње поверен је дипл.инж.мастер Нинославу Ставановићу и дипл.инж.мастер Горану Ђаковићу. Захваљујући иновативним решењима употреба пестицида је сведена на минимум а производња строго контролисана. Ове јесени на два хектара засађене су четири сорте: квин Елиза, алба, џоли и клери. Једно имање налази се дуж Лазаревића потока, док је друго у Шундића сокаку одакле се пружа поглед на Орашац и новоизграђени храм Српске православне цркве посвећен Светом Јовану. Захваљујући подршци Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде на имању се успоставља пластеничка производња ране јагоде.

Клери

је италијанска сорта веома популарна у нашој земљи због врло раног сазревања и атрактивности плода. Принос може да варира од 600 до 900 грама по бокору. У заштићеном простору принос је за око 20 одсто мањи него на отвореном пољу. Склона је двородности и добро се прилагођава различитим системима гајења што пружа могућност успешног гајења и ван сезоне. Развија средње крупан до крупан плод, издужено конусног и правилног облика. Месо плода је изузетно квалитетно, а покожица је сјајна, црвена, делимично отпорна при берби и транспорту. Квин Елиза је такође италијанска сорта јагода. Сазрева рано већ крајем прве декаде маја и добре је родности. На отвореном пољу, просечан принос по бокору износи килограм, односно 800 грама у пластенику. Плод је крупан, правилног конусног облика, светло до јарко црвен, чврсте покожице и меса. Одличног је слатког укуса и изражене ароме. У односу на друге сорте, предност јој је рано време сазревања, изражена чврстоћа и атрактивност плода, пријатан укус и арома.

Алба

је рана, крупна сорта јагода конусних, врло једноликих, јарко црвених и сјајних плодова са малим чашичним листићима и веома лепим визуелним изгледом. Врло је прилагодљива и отпорна на болести, па се може успешно гајити и на алкалнијем земљишту. Берба траје десетак до петнаест дана са врло уједаначеним квалитетом од почетка до краја бербе. Алба је првенствено намењена за извоз на удаљена тржишта попут Русије, јер су плодови чврсти, па се могу дуже транспортовати а да не изгубе на квалитету.

Џоли

је сорта која рађа средином сезоне. Релативно је отпорна на већину болести корена и листа. Добро се прилагођава на разне типове тла и не захтева обилну прихрану. Џоли је врло продуктивна сорта. Плодови су крупни, изврсних органолептичких карактеристика.

Берба јагода

ради се искључиво ручно у раним јутарњим сатима или поподне у данима када нема кише. За бербу једног хектара потребно је 15 до 20 берача, а сваки од њих просечно убере око 100 килограма јагода. Да би плодови били сврстани у екстра класу треба да буду тежи од 20 грама или већи од 30 милиметара у пречнику. За прву класу плодови су између 10 до 20 грама односно 15 до 25 милиметара у пречнику. Максимална толеранција примеса плодова ниже класе је до 10 одсто. Током плодоношења јагода се бере шест до десет пута. Плодови који су намењени употреби у свежем стању треба да садрже и чашичне листиће са једним сантиметром дела петељке. На паковањима се налази информација о произвођачу, производном подручју, сорти и квалитету.

Површина тренутно 3 ха.

Резервишите термин

Попуните форму и одаберите жељени датум посете и ми ћемо Вас контактирати у најкраћем року.

  Lorem ipsum dolore

  Запратите #ЕтноСрб

  It seams that you haven't connected with your Instagram account

  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

  Follow us on
  en_USEnglish